Felhívás!

Alkotmányos volt Ludovic Orban megválasztása a képviselőház elnökének

Alkotmányos volt Ludovic Orban megválasztása a képviselőház elnökének Románia

Elutasította csütörtökön az alkotmánybíróság a Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR) beadványát a képviselőházi elnök megválasztásáról szóló parlamenti határozattal kapcsolatban.

Az alkotmánybíróság sajtóosztályának tájékoztatása szerint a taláros testület többségi szavazattal befogadhatatlannak minősítette és elutasította az AUR beadványát.

A döntés végleges és kötelező érvényű.

Az AUR elnöke, George Simion december 22-én jelentette be, hogy alakulata az alkotmánybírósághoz fordul a képviselőház vezetőségének megválasztási módja miatt.

Simion akkor hangsúlyozta, a parlament szóban forgó ülését az AUR-t képviselő korelnök berekesztette, ám mások, “hivatalos tisztségek elbitorolásával” folytatták azt, és anélkül, hogy meghívták volna az AUR képviselőit is, éjfél után két órakor megválasztották a házelnököt.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) frakcióvezetője, Gabriel Andronache kérte, hogy a plenáris ülést hosszabbítsák meg az eskütételt követően, és válasszák meg a házelnököt és helyetteseit. Az AUR nem értett egyet ezzel, a pártot képviselő korelnök berekesztette az ülést és távozott, majd valamennyi AUR-képviselő elhagyta a termet.

Később az alsóházi ülést folytatták, a jelen lévő törvényhozók a kisebbségeket képviselő Iusein Ibramot bízták meg annak vezetésével, és megválasztották a házelnököt – Ludovic Orban személyében -, valamint a házbizottság tagjait.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.