Felhívás!

Alkotmánybíróság: a parlamentnek meg kell vitatnia az USR PLUS és az AUR indítványát

Alkotmánybíróság: a parlamentnek meg kell vitatnia az USR PLUS és az AUR indítványát Románia

A parlamentnek meg kell vitatnia az USR PLUS és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) által benyújtott bizalmatlansági indítványt, és szavaznia kell róla – közölte kedden az alkotmánybíróság (CCR).

Közleményében a taláros testület leszögezi, az alkotmánybírák egyöntetű döntéssel befogadták Florin Cîţu miniszterelnök beadványát, és megállapították, hogy alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő a parlament és a kormány között az USR PLUS és az AUR által benyújtott bizalmatlansági indítvány. Ugyanakkor a parlamentnek az alkotmányos eljárás szerint meg kell vitatnia a bizalmatlansági indítványt és szavaznia kell róla – mondja ki a határozat.

A taláros testület megállapította, hogy a bizalmatlansági indítványt kellő számú aláírással terjesztették elő, a parlament azonban – áthágva az alkotmány 1. cikkének 5. bekezdését, illetve a 113. cikk 2. bekezdését – nem vitatta meg, így nem zárult le az elindított folyamat.

Florin Cîţu szeptember 8-án nyújtotta be a CCR-hez beadványát, a kormány és a parlament közötti alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítását kérve az USR PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványa kapcsán. A miniszterelnök “a végrehajtó hatalommal szembeni alkotmányellenes, tisztességtelen és visszaélésszerű magatartásra” hivatkozott, mivel szerinte a bizalmatlansági indítványt “az alkotmány 113. cikkelyének 2. bekezdésében foglalt alkotmányos rendelkezések megsértésével” kezdeményezték, nyújtották be és ismertették a kormánnyal.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.