Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A tömegesen hazalátogató vendégmunkások miatt erősítést vezényeltek a határátkelőkhöz

A tömegesen hazalátogató vendégmunkások miatt erősítést vezényeltek a határátkelőkhöz Románia

A karácsonyi szabadságok idején hazalátogató, külföldön élő románok tömeges érkezésére számítva erősítést vezényeltek a legforgalmasabb határátkelőkhöz – közölte pénteken a román határrendészet.

Hirdetés
Hirdetés

Az ünnepi időszakban országszerte 3800 határrendőr fog szolgálatot teljesíteni a román határokon, felkészülve arra, hogy szükség esetén a belépő oldalon a határátkelők infrastruktúrája megengedte maximális kapacitással dolgozzanak. Az európai uniós szomszédok esetében a határellenőrzést közösen végzik, ezért a román határrendészet mind a magyar, mind a bolgár társszervekkel folyamatosan egyeztet a torlódások megelőzését vagy csökkentését célzó közös intézkedésekről.

A világjárvány miatt az érkezőknek nemcsak az úti okmányok ellenőrzésére, hanem a közegészségügyi hatóságok által végzett járványügyi szűrésre – adott esetben karanténintézkedésre – is számítaniuk kell. A határrendészet közleménye is felhívta a figyelmet arra, hogy december 20-tól kezdődően a Romániába utazóknak szintén ki kell költeniük a PLF (Passenger Locator Form) digitális járványügyi adatlapot, függetlenül attól, hogy közúti, vasúti, légi, vagy vízi járművel érkeznek-e az országba.

Belépéskor az úti okmányok ellenérzésekor a határrendőrség informatikai rendszerében megjelenik, hogy a plf.gov.ro kormányzati honlapon elérhető adatlapot előzetesen kitöltötték-e. Az utast ennek hiányában is beengedik az országba, azzal a figyelmeztetéssel, hogy ha 24 órán belül nem tölti ki a digitális járványügyi adatlapot, akkor 2000-től 3000 lejig terjedő (150 ezer-225 ezer forint) bírságra számíthat.

A román határrendészet azt tanácsolaj az utazóknak, hogy idejében készítsék elő úti okmányaikat, a karanténmentességre jogosító igazolásaikat, és előzetesen tájékozódjanak a cél- és tranzitországok által előírt utazási feltételekről.

A torlódások megelőzése érdekében felhívták a Nyugatról érkezők figyelmét, hogy a 12 magyar-román közúti határátkelő üzemel, a várakozási időkről pedig a politiadefrontiera.ro honlapon lehet tájékozódni.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük