Felhívás!

A Nép Ügyvédjéhez fordul több pártelnök a választásokról szóló sürgősségi kormányrendelet miatt

A Nép Ügyvédjéhez fordul több pártelnök a választásokról szóló sürgősségi kormányrendelet miatt Románia

Több pártvezető, köztük a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke, Marcel Ciolacu is kérni fogja a Nép Ügyvédjétől, indítson kivizsgálást a választási törvényt módosító sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatban, amelyet keddi, éjszakába nyúló ülésén fogadott el a Ludovic Orban vezette kabinet.

Ciolacu egy szerdai nyilatkozatában azt mondta, senkinek nincs még hozzáférése a kormány által kedden elfogadott kormányrendeletekhez – képviselőházi elnöki minősége ellenére neki sem -, még várják, hogy átnézhessék ezeket.

“Gratulálok nekik – idézőjelesen – ezért az abszolút rekordteljesítményért, amellyel egy éjszaka alatt elfogadtak 25 rendeletet és 21 kormányhatározatot” – fogalmazott, hozzátéve, más pártelnökökkel közösen kérni fogja a Nép Ügyvédjétől, indítson vizsgálatot a választási törvényt módosító rendelettel kapcsolatban.

Emellett az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésétől és a Velencei Bizottságtól is véleményezést kérnek az ügyben, ugyanakkor követelni fogják a kedd esti kormányülésen elhangzottak leirata titkosságának feloldását, “hogy láthassa minden román állampolgár, mi zajlott az éjszaka közepén tartott kormányülésen”.

Orban: a sürgősségi kormányrendeletek elfogadása átláthatóan történt

A kormány az állampolgárok érdekeit szolgáló sürgősségi rendeleteket fogadott el kedden, teljesen átlátható módon – szögezte le szerdán Ludovic Orban miniszterelnök.

A kormányfő szerint az embereknek már nincs semmiféle elvárásuk a Szociáldemokrata Párt (PSD) uralta parlamenttől, a kormánytól azonban elvárják, hogy oldja meg az ország problémáit.

“Később részletesen is megbeszéljük, miért volt szükség ezekre a sürgősségi kormányrendeletekre. Ezeket teljesen átlátható módon adtuk ki, és nem olyan rendeletekről van szó, amelyek megmentenék a PSD büntetőügyeseit, hanem amelyek megoldják Románia és az állampolgárok problémáit” – hangoztatta Orban.

Nép ügyvédje: precedens nélküli, ami a kedd esti kormányülésen történt

Precedens nélküli, ami kedd este a kormányülésen történt – jelentette ki az Agerpres hírügynökségnek a nép ügyvédje, Renate Weber, aki azt is elmondta: elemzésnek veti alá mind a 25 sürgősségi rendeletet, amelyet a kormány hozott az említett ülésen.

Weber kifejtette, nem emlékszik még egy esetre, amikor ilyen nagyszámú sürgősségi rendeletet fogadott volna el egyetlen ülés alatt a kabinet. ‘Ami meglepett, hogy ezen sürgősségi rendeletek között vannak olyanok, amelyek már parlamenti vita alatt állnak, átmentek a jogalkotás különböző szakaszain, egyes esetekben már csak a szavazás van hátra, tehát az lett volna természetes, ha hagyják, hogy lezáruljon a parlamenti vita és a jogalkotás alkotmányos, helyes folyamata. Nem tudjuk mind a 25-öt egyszerre megtámadni, nem ilyen az eljárás’ – mondta a nép ügyvédje.

Azt is kijelentette, hogy a kormány által kedd este elfogadott valamennyi rendeletet górcső alá fogja venni, és ha valamelyikről kiderül, hogy sérti az alapvető jogokat és szabadságokat vagy áthág egy korábbi alkotmánybírósági döntést, akkor alkotmányossági kifogást emel ellene. Előbb azonban előbb meg kell várni, hogy a jogszabályok megjelenjenek a Hivatalos Közlönyben, szögezte le az ombudsman.

Tăriceanu: a házelnökök forduljanak az alkotmánybírósághoz

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) vezetője, Călin Popescu-Tăriceanu a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján közölte: az ALDE frakciója nem szavazza meg a beadványt, egyrészt, mert egyetért a kétfordulós polgármester-választás bevezetésével, másrészt, mert “nem akarja leaszfaltozni az előre hozott választások felé vezető utat”.

Kifejtette, az alkotmány éppen azért nehezíti meg az előre hozott választások kiírását, mert az instabilitást eredményezne az országban, a központi közigazgatás megbénul, a gazdasági egyensúly felborul, de a devizapiacra és a befektetői kedvre is rányomja a bélyegét. Ezért Tăriceanu arra kérte a törvényhozókat, gondolják át, akarnak-e káoszt kelteni a közéletben.

Călin Popescu-Tăriceanu ugyanakkor felkérte a képviselőház, illetve a szenátus elnökét, hogy forduljon az alkotmánybírósághoz, mivel intézményközi konfliktus lépett fel a kormány és a parlament között azáltal, hogy hogy a kabinet kedd esti ülésen “egy szekérnyi” sürgősségi kormányrendeletet fogadott el.

Tăriceanu szerint az a mód, ahogy a kormány “elfogadott egy szekérnyi rendeletet”, provokáció a parlamenttel szemben, amelyet nem szabad büntetlenül hagyni.

“A demokrácia egészsége, az állami intézmények stabilitása, vagy ahogy rögeszmésen szokták mostanában mondani, a jogállam iránti tisztelet érdekében kérem a képviselőház elnökét és a szenátus ügyvivő elnökét, hogy forduljanak az alkotmánybírósághoz” – mondta az ALDE elnöke.

“Kötelességük megvédeni a parlamentet, ahogy én is 2017-ben, amikor az Országos Korrupcióellenes Ügyészség futószalagon vizsgálta ki a minisztereket, szenátusi elnökként az alkotmánybírósághoz fordultam, hogy megvédjem az államhatalmi ágak szétválasztásának elvét. Ne tétovázzanak tehát, elnök urak, az alkotmánybírósághoz fordulni intézményközi konfliktus miatt, mert az önök feladata megvédeni az egyetlen demokratikus intézményt, a parlamentet” – mondta Tăriceanu, a két házelnökhöz intézve szavait.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások