Felhívás!

A korlátozások lazítása után egészségügyi szűrést vezethetnek be az iskolákban és munkahelyeken

A korlátozások lazítása után egészségügyi szűrést vezethetnek be az iskolákban és munkahelyeken Románia

A romániai fertőző betegségek kezelésével megbízott műszaki-tudományos csoport azt fontolgatja, hogy a járványügyi korlátozások lazításakor egészségügyi szűrést vezetnek be az iskolákban és munkahelyeken.

[rekalm]

Erről Ludovic Orban miniszterelnök számolt be pénteken, miután részt vett az említett testület ülésén.

Orban elmondta, az ülésen felleltározták a járvány indokolta korlátozó intézkedéseket, és kiértékelték azok eredményességét. Ugyanakkor a tiltások fokozatos feloldásának módjáról is megkezdték a tanácskozást.

Beszámolója szerint több ötlet is felmerült, például az, hogy elektronikus lázmérőket használva egészségügyi szűrést vezessenek be az iskolákban és munkahelyeken. Az elképzelés szerint azokat a személyeket, akiknél a mérőeszköz 37 foknál magasabb testhőmérsékletet mutat, nem engedik majd be az intézménybe és azonnal orvosi vizsgálatnak vetik alá – mondta Orban.

Az iskolák megnyitása esetén a hatóságok biztosítani fogják a maszkokat a diákok számára

Ha megnyitják az iskolákat, a hatóságok fogják biztosítani a szájmaszkokat a diákok számára – mondta Ludovic Orban.

Orban kifejtette, az iskola beltéri, nyilvános hely, így amennyiben megnyílnak az oktatási intézmények, a kormánynak kötelessége lesz biztosítani a maszkokat minden tanuló számára, akinek nincs lehetősége beszerezni ezeket.

Arról még nincs döntés, hogy a szükségállapot feloldása után kinyithatnak-e a szállodák, vendéglők és szépségszalonok. A vendéglőkkel és kávéházakkal kapcsolatban gondot jelent, hogy ezeken a helyeken nem lehet maszkot viselni. A parkok viszont valószínűleg már korábban látogathatók lesznek – vélekedett Orban.

A kulturális intézmények – színházak, operák, koncerttermek – “lassan-lassan, nagyon komoly megfontolás után” fognak ismét megnyílni – tette hozzá a miniszterelnök.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 25., 9:21
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Robotok helyett inkább szűrést az iskolákban! Ja és névreszóló maszkot, akár irószerrel felírni a nevüket, hogy ha szétdobálják az udvaron és az utcán lehessen büntetni őket! A szivarcsikkek sorsára jutnak a maszkok!😂

 • User
  Dátum: 2020. április 25., 10:59
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Biztos lázmérővel végigszalad az iskolaorvos(már ahol van!) a kedves növérkék meg benéznek a torkukba, max tetvésznek és 1 hét alatt lejárnak minden diákot!☆

 • User
  Dátum: 2020. április 25., 14:04
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Olvasom az ilyen-olyan híreket az iskolamegnyitásról és legtöbbjében ez a két dolog szerepel: maszkviselés, kötelező hőmérséklet-mérés… Úgy felmerül bennem a kérdés, elképzelték ezek, hogy majd 2-300 gyerek sorbaáll a suli előtt egy-két órán keresztül, amíg végiglázmérőzik őket? S a szülők persze megvárják a végeredményt, nehogy haza kellejen vinni a gyereket… S ha épp nincs kire hagyni, seccpecc, kerítenek rögvest egy bébiszittert…ugye? S ezt persze minden nap. Úgy felmerül bennem a kérdés, ezek a nagyokos döntéshozóink, akik mindenre 20-30-50 oldalas “metodológiákat” tudnak kitalálni, vajon jártak-e valaha “élőben” , mondjuk egy “normális” városi iskolában (hogy ne beszéljek azokról, ahol még az udvar végében van a mellékhelység), mondjuk nagyszünetben? Láttak-e osztálynyi-félosztálynyi gyereket egyhalomba zsúfolódva a folyosón, egymás-hegyén hátán lezúdulva közlekedni a szűk lépcsőn, óránként cserélődő gyerekcsoportotkat laboratóriumban, osztályteremben? Láttak valaha belülről egy iskolaműhelyt, hogy abban mennyi hely van és hány diák bennt, egyszerre? Láttak-e egymás között tízórait csereberélő, egymás üdítőjét iszogató, egymás mobilján mutogató, csevegő kis- vagy “nagy”-iskolást? Elképzelik-e magukban, amikor iskolamegnyitást fontolgatnak, hogy hány kéz érinti meg egy nap az ajtókilincset, a vízcsapot, a WC-lehúzót-ülőkét-ajtót? Ami után nem biztos, hogy kezetmos, jó esetben is csak sima hidegvízzel, merthogy szappan nincs a mosdóban s ha esetleg igen, tiszta heccből kifolyatja valamelyik drágagyermek… Elgondolják-e, hogy hány meg hány gyerek ingázott? Busszal, kisbusszal, akár vonattal is, felnőttekkel összezsúfoltan gyurakodva reggel és délután? Próbálkoztak-e valaha megmagyarázni agyonkényeztetett, netán “hátrányos szociális helyzetük”-ből fakadóan “neveletlen” (de a “jogaikat” erőst nagyon “ismerő”) gyerekeknek “SZABÁLYOKAT”, a “nem szabad” -dolgok betartásának szükségességét (bármiféle “eszköz” híján, csak úgy né, szép szóval)??? Elgondolkodtak-e azon, hogy hány diák járt úgy iskolába, hogy hétközben bentlakást, kantint vett igénybe és hogy teheti-e ezt legközelebb és ha igen, hogyan? És azon vajon elgondolkodtak-e, hogy egy iskolában hány olyan tárgy van, amit kötelezően kézről-kére kell adjanak a tanárok, akár óránként “csereberélve” ezeket? (például csak az osztálynapló, hogy egyebeket most ne említsek….) Hát nem hiszem, hogy kizárólag a maszkviselés lenne az oktatás újraindításának sarokköve…

 • User
  Dátum: 2020. április 26., 13:24
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A maszk. Na igen, biztosan véd valamit, nem értek hozzá, de szerencsére nagyon sokan igen, mint a focihoz és a politikához. Amit én kiérzek ebből a nagy maszkolásból: nem a koronavírus ellen hordják leginkább, hanem a világ szája miatt! Lássátok, én felelős ember vagyok, hordom a maszkot! Hordom a gumikesztyűt, nem baj ha lefő alatta a kezem bőre, és sérülékennyé válik nemcsak a vírus(ok) számára, hanem elég, ha megfogok egy élesebb tárgyat!
  Nem értek hozzá, én csak ezt érzem. Ezt az üzenetet közvetíti számomra legtöbb maszkviselő, aki bemegy egy boltba, végigtapogat mindent a gumikesztyűjében, aztán az állára tolt maszkkal elégedetten távozik: “én vagyok az aki védekezik”. Számomra elsősorban képmutatás szagú a maszk viselése. Május 15 után kötelező lesz. Addig nem. Ez is érdekes. Megerősíti ezeket az érzéseimet. Majd a vírus nézi a dátumot biztosan. Igaz, akkor többen mennek ki az utcára. Több gumikesztyű simogatja majd az árukat, kilincseket, bankjegyeket. A mi időnkben a hajpántot, karszámot ellenőrizték az iskolákban. Most a maszkot fogják? Lázat mérnek? Tornaóra is lesz? Izzadt rongyokkal az öltözőben, egymásra dobálva? És maszkban, gumikesztyűben a gyakorlatozás? Csak úgy érdekelne, a rend kedvéért, a tornacipőbe kell-e gumizoknit pakolni a gyereknek? Vagy elég, ha klórmeszes sapkája van?