A hőség miatt támadhattak

A hőség miatt támadhattak Románia

Méhcsípések miatt két személy meghalt, egyet pedig kórházba kellett szállítani szombaton a Buzău megyei Cernăteşti községben. A tragédia azután történt, hogy péntek éjjel kaptárokat vándoroltattak teherautón Berca településről Cernăteşti-re, és egy falusi úton néhány kaptár leesett a járműről, a felajzott méhek pedig megtámadták a férfiakat.

Május 5-én, szombaton futott be egy hívás az 112-es sürgősségi telefonszámra, amiben jelezték, hogy két személy elhunyt, egy pedig sérüléseket szenvedett, miután méhek támadtak rájuk. A helyszínre a sürgősségi felügyelőség mellett a rendőrség emberei, valamint más méhészek is kiérkeztek. A hatóságok elsősorban arra koncentráltak, hogy a környéket biztosítsák, nehogy a felborult kaptárokból kiszabadult rovarok mást is megtámadjanak. Annál is inkább, mert az incidens Aldeni bejáratánál történt, tehát lakott területen. Arra is fény derült, hogy egy 33, illetve egy 42 éves férfi hunyt el a méhszúrások miatt, egy másik, 30 éves férfi pedig anafilaktikus sokkot kapott. Az elsősegélynyújtás után viszont valamennyire helyrejött, és beszállíthatták a kórházba.
Az első információk szerint a méhek egy buzăui méhész tulajdonát képezték, és a településre azért szállították a kaptárokat, hogy a környékbeli akácosban és repceföldön gyűjtögessenek. A szakemberek szerint az agressziójukat a nagy hőség is növelte. Az, hogy a kaptárok ténylegesen leestek-e a járművekről, nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, ugyanis megtörténhet, hogy az áldozatok borították fel azokat, amikor a szorgos rovarok rájuk támadtak.
A helyzetet súlyosbította, hogy egyikük alkoholt fogyasztott, ami még jobban ingerelte a méheket, így nem csoda, hogy a két férfit több százszor vagy ezerszer is megszúrhatták. Tavaly tavasszal egy jászvásári férfi veszítette életét szintén méhcsípések miatt, ősszel pedig egy vranceai illető hunyt el, miután kaszálás közben darázsfészekbe botlott. <<

A méhcsípés helyi gyulladást okoz kisebb-nagyobb feldagadással. Életveszélyt csak allergia vagy több száz méhcsípés esetén jelent. Szintén életveszélyes a nyaki szúrás, mivel ez a légutak megdagadásával jár, ezért orvoshoz kell fordulni. Az allergiások arányát az allergológusok 1%-ra becslik a teljes népességben. Több, különböző alkalommal kapott méhszúrással lehetséges hozzászokni a méreghez, de az idős méhészek újra érzékenyebbek lehetnek. Kisebb állatok, például kiskacsák könnyen belehalhatnak a méhszúrásba, de a lovak is érzékenyek rá. Maguk a méhek nem immunisak a méregre, számukra már egyetlen szúrás halálos. A leszúrt méh potroha zsugorodott, szárnyai szétmerednek. Mifelénk inkább a lódarázstól kell óvakodni: tíz lódarázscsípés halálos is lehet egy embernek, de aki allergiás, már egybe is belehalhat. (Wikipedia)
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.