A gumiabroncs recéinek mélységét is ellenőrzik

A gumiabroncs recéinek mélységét is ellenőrzik Románia

Súlyos baleset történt az elmúlt hétvégén Szeben megyében, amelyet egy előzéskor irányíthatatlanná vált gépkocsi okozott. A rendőrség felhívja a figyelmet arra, hogy a téli gumi önmagában nem elég, annak recemélysége megfelelő kell hogy legyen.

 

Két kisbusz és két személygépkocsi ütközött vasárnap délben az 1-es országúton, Felek mellett. A balesetet egy 22 éves, Brassó megyei gépkocsivezető okozta, aki – miután egy előzést követően visszatért saját sávjára – megcsúszott, átkerült a szembejövő sávra, és ütközött egy kisbusszal meg egy másik személygépkocsival. Az ütközés nyomán a kisbusz nekicsapódott egy másik mikrobusznak. A balesetben egy ember meghalt, ketten súlyosan, többen könnyebben megsérültek, négy gépjármű összetört.

A gépkocsivezető azzal védekezett, hogy ő gumit használt, a rendőrség szerint viszont ez „erősen kopott” volt. Hogy mennyi az annyi, azt a rendőrségtől kérdeztük meg. Nicoleta Tolvaj-Marin szóvivő elmondta: a rendőrségnek formailag nincs joga a gumik profilmélységét ellenőrizni, csak azt, hogy téli-e vagy sem. „Természetesen a kollégák szólnak, ha a gumi kopottnak látszik. Amikor azonban a Román Gépkocsi-nyilvántartó Hivatallal (RAR) együtt tartunk ellenőrzést, akkor ők megmérik a recemélységet is. Ha 1,6 milliméternél kisebb a gumiabroncs profilmélysége, bevonják a forgalmi engedélyt, és 580 és 725 lej között bírságot rónak ki” – közölte.

A gumiabroncs-forgalmazók honlapja szerint már a 4 milliméteres profilmélységű gumi is kopottnak számít. Nicoleta Tolvaj-Marin abban bízik, hogy az emberek nem az „ellenőrzésektől való félelmükben”, hanem önmaguk biztonsága érdekében járnak jó gumikkal. A szóvivő szerint egyébként az idei télen nem találtak olyan gépkocsivezetőt, aki havas úton ne téli gumival közlekedett volna.

 

Miben tér el egymástól a nyári és a téli gumi?

A legfontosabb különbség az, hogy alapvetően más a kétféle gumiabroncs anyagának összetétele és mintázati kialakítása. A téli gumi mintázata sűrűn elhelyezkedő apró lamellákból, erőteljes, mély kapaszkodóblokkokból áll. Feladatuk a vonó- és oldalirányú, valamint a fékezőerő hatékony átadása, továbbá a kapaszkodás – ha kell, havon, jégen, nyálkás-csúszós útfelületen is. A téli gumin található mély és széles hosszanti, illetve oldalirányú mintaárkok kivetik magukból a havat, és biztosítják a jó vízelvezetést a gyakran sáros, latyakos, jégkásás utakon.

A téli gumi anyaga magas szilikáttartalmú, a nyárinál lágyabb gumikeverék, így a hideg (+7 Celsius fok alatti) aszfalton sem válik merevvé, rugalmatlanná, nem veszít a tapadásából. A nyáron használt autógumik a hidegben rideggé, merevvé válnak, így nehezen vagy egyáltalán nem képesek arra, hogy a téli útburkolaton megfelelő mértékben tapadjanak.

(www.autoguminet.hu)

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások