Felhívás!

Minden, amit a gipszkarton használatáról tudni érdemes

Minden, amit a gipszkarton használatáról tudni érdemes Reklám

A gipszkarton használata és megmunkálása körültekintést, precizitást és fokozott odafigyelést igénylő feladatnak számít. A cikkben összeszedtük a legfontosabb gyakorlati tippeket és tanácsokat, amelyeket alkalmazva eredményesek lehetünk a gipszkarton alkalmazása során.

Milyen előnyeink származhatnak a gipszkarton használatából?

A gipszkarton segítségével pénzt és időt takaríthatunk meg. A szárazépítés ráadásul kevésbé érzékeny az időjárásra. Szintén előny, hogy a gipszkarton kiváló klimatizáló, vagyis nyaranta nagy mennyiségű pára befogadására képes, télen pedig a pára visszaengedésével javítja a hőérzetünket.

Szintén hasznos tulajdonság a kiváló hanggátló képesség, valamint a magas teherbírás. Ha körültekintően sikerül dübeleket választanunk, akkor többek között a konyhaszekrényt is egész bátran felerősíthetjük a gipszkartonra.

Mindezek mellett környezetbarát anyagról beszélhetünk, aminek legfőbb alkotóelemei a többrétegű karton, a gipsz és a víz. Ezek egytől egyig természetes anyagok, vagyis az előállításuk nem jár együtt környezetszennyezéssel.

Hasznos tanácsok a gipszkarton használatához

Amennyiben a fürdőszobai zuhany vagy a konyha környezetében kívánunk gipszkartont használni, akkor fontos, hogy a szerkezeteket impregnált lapokból építsük. Szintén fontos tipp, hogy a csempézésre kerülő gipszkartonfelületet nem szükséges hézagoló matériával hézagolni. A hézagok kitöltéséhez használjunk flexibilis csemperagasztót, majd ragasszuk fel a csempéket.

Az sem elhanyagolható tudnivaló, hogy a gipszkartonszerkezetek építését kizárólag azután tanácsos megkezdeni, hogy a nyílászárók behelyezése megtörtént. Kiemelt szempont továbbá, hogy a falak és födémek konstans nedvességtartalommal rendelkezzenek, viszont a felületük maradjon száraz, az aljzat pedig kellően érett.

Érdemes körülnézni a Józan Kft.-nél kapható akciós termékek között, biztosan talál az építkezéshez eszközöket, alapanyagokat.

További fontos tudnivalók a gipszkarton alkalmazásáról

Praktikus tanács, hogy a szerelés előtt a gipszkartonlapokat alsó hangon is két teljes napon át tároljuk ugyanabban a térben, ahová majd beszereljük őket. Így tudunk gondoskodni róla, hogy a nedvességtartalmak kölcsönös kiegyenlítődése megtörténjen.

Amikor gipszkartonlapokat mozgatunk, azt mindig tegyük függőlegesen, a tárolást pedig oldjuk meg fektetve. Ahhoz, hogy a lapokat precízen tudjuk megmunkálni, használjunk kézi róka- vagy gipszkartonfűrészt.

Amikor fa vázszerkezetre oldjuk meg a rögzítést, akkor a csavarok hatoljanak be minimum a lap vastagságával megegyező mélységben. Egyébként a minimális csavarozási mélység legyen 20 mm. Hogyha fém vázszerkezetre rögzítünk, akkor a minimum érték legyen 10 mm. Ahhoz pedig, hogy a glettelés könnyebben menjen, süllyesszük be a csavarfejet a lap felszínének síkja alá.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.