Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Zandirhám „hazatért”

Zandirhám „hazatért” Kultúra

Csütörtökön Kézdivásárhelyen, a Gyűjtemények Háza előterében leplezték le az Árpád-kori Zandirhám székely főrabonbán Fődi Tibor által készített életnagyságú, nemes fából faragott szobrát.

Hirdetés
Hirdetés

B eke Ernő, a Gyűjtemények Háza tulajdonosa köszöntötte a jelenlévőket, közöttük Fejér Tamást, a Kárpát-medencei Magyarok Kulturális Egyesületének (KMKE) elnökét, a szoborállítás kezdeményezőjét, Fődi Tibor fafaragót, a Vitézi Rend képviselőit és a díszőrséget álló Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület hagyományőrzőit. „Városunkat, illetve a Gyűjtemények Házát igen nagy megtiszteltetés érte, hogy a székelyek egykori főrabonbánjának, papjának, bírájának szobra itt lesz kiállítva, így elmondhatjuk, hogy a messzi történelmi múltból hazatért Székelyföldre” – hangsúlyozta.

Fejér Tamás a „hagyományőrző és magyar nemzetben gondolkodó” KMKE rövid ismertetése után a szoborállítás kapcsán fontosnak tartotta az arról való megemlékezést, hogy „az úgynevezett honfoglalás előtt itt éltek már eleink, a székelyek, akiknek az elmondás szerint fejedelme, főpapja, főbírája mindig volt”. Mindez alátámasztására Orbán Balázs és Gál Elemér tanárra hivatkozott, utóbbi Héthavas címmel írt könyvet a székely múltról.

„A székelység évszázadokon át itt élt az ősvárakban: Bálványosvárban, Budvárban és sorolhatnám, és úgy maradtak meg, hogy ha jött az ellenség, visszahúzódtak a várakba. Jöttek a besenyők, úzok, bolgárok együtt, és amikor már nagyon végveszély volt, történt egy szerencsés véletlen: erre járt Töhötöm az egyik legnagyobb magyar haddal és szétzavarta a székelyek ellen fenekedő hadat. Zandirhám főrabonbán szövetséget kötött Töhötömmel, majd Árpád fejedelemmel, és a közöttük született megállapodásokat azóta is betartjuk, azok szerint élünk” – fejtette ki.

A jelen lévő Beke István kiemelte, a szobor ékes bizonyítéka a székelyek múltjának. A magyarországi Bácskán született Fődi Tibor megjegyezte, a fafaragás mellett sok egyébbel is foglalkozik. „Ám a művész nem szeret magáról beszélni, hagyja, hogy alkotásai tegyék ezt. Egyebek mellett falutervezéssel, látványtervekkel foglalkozom, mindig azzal a hittel, hogy az ősiség lelkületét kell őriznünk. A szobraimmal is ebben próbálok segíteni minden településnek, én ezekkel is szolgálni akarok. Jelen szobor egy őrző lesz egy udvartér bejáratánál, így remélem, azt a célt is szolgálja, ami feladata volt és lesz” – mutatott rá.

A szobrot leleplezése után az udvartér bejárata közelében helyezték el. Az eseményt, amely himnuszaink eléneklésével ért véget, a Gáspár Anikó és Borcsa Zsombor által szavalt versek, illetve a Fődi Tibor által előadott dal tette színesebbé.

Fotó: Tofán Levente

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük