Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Újrahasznosítás divatosan

Újrahasznosítás divatosan Kultúra

Látványos színpadtechnikával, stílusos divatbemutatóval, életteli kisfilmekkel és vonzó kiállítással ünnepelte fennállásának nyolcadik évfordulóját a KreaKids Stúdió. Szombaton a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban ezúttal is teltház előtt adtak számot az elmúlt egy évükről, amely a hagyományoknak megfelelően igencsak tartalmasra sikerült.

A KreaKids Stúdió két alapítója, Babos-Máthé Réka és Erőss Sándor köszöntötték a nagyközönséget, bemutatva a decembertől újraindult szentgyörgyi fiókot vezető Jánosi Ágnes Anikó és Könczei Alpár divattervezőket. Elhangzott, számos diák számára ez volt az első olyan alkalom, amikor a saját maguk által megálmodott és megvarrt ruhakölteményeket színpadon bemutatták, de olyan kreások is megcsillogtatták rátermettségüket, akik már a kezdetektől a magániskola tanulói.

A divatbemutatók sorát a tavaly alakult KreaCo kezdeményezés indította, ezen öltözékek sajátossága, hogy személyre szabottak azáltal, hogy bármilyen, akár gyerekek által rajzolt mintát lehet rájuk szerkeszteni, így válnak egyedi, időtálló, sok mosást tűrő darabokká. A tavalyi anya–lánya kollekció folytatásaként ezúttal a kreás fiúk által tervezett, jellegzetes rajzokkal díszített pólókat láthatott a közönség, illetve anya–lánya duó számára kabát, illetve ruha alternatívát is kínáltak, ezeket a darabokat Cserei Réka rajzai díszítették. Hamarosan online felületen is elérhetőek lesznek ezek az előre gyártott szabásminták, már csak az a bizonyos gyerekrajz kell elkészüljön, hogy az anyukák, apukák egyedülálló ruhadarabokat vagy akár egész öltözékeket viselhessenek.

Hirdetés
Hirdetés

Sajátos hangulata volt a tavalyi Noise-táborban készült, az olaszteleki Dániel-kastély által inspirált kabátkollekciónak. Az apró szimbólumokkal díszített modern felöltők hitelesen megszólaltatták a kastély múltját és jelenét, a mai és a hajdani jól megfért egymás mellett, miközben a helyi értékek fontosságát hirdette.

A legnagyobb kollekció a tanév aktuális témakörét tárta elénk, éspedig az újrahasznosítást, felhívva a figyelmet arra, hogy a divat a második legszennyezőbb iparág. A kreások remek alternatívákat kínáltak az anyaghulladékok feldolgozására – többek között a szabászati hulladékokból varrt párnakollekció által, de a zero waste (nulla hulladék) fogalmát is érzékletesen bemutatták azáltal, hogy minden anyagdarabkát felhasználtak a különleges darabokhoz. A már meglévő, megunt ruhadarabok szintén új értelmet nyertek a fiatalok fantáziájának, ügyes kezének köszönhetően. Összességében tehát egy az ökodivatot és annak kreatív szellemiségét jól demonstráló bemutatót láttunk, minden teljesen hordható volt.

Ami a körítést illeti, szuper volt a modellek füstös sminkje, letisztult frizurája, a zenéért pedig külön hálásak lehettünk  Fotó: György Lehel
– A 8. szülinapon kipróbáltunk egy új látványkoncepciót a színpadon, ez újdonság számunkra, kaptunk egy állványt, amit felöltöztettünk, és hangsúlyos szerepet kapott a műsorban. Külön büszke vagyok a dízájn szakosokra és munkájukra, autó- és székterveket állítottak ki, de kiemelném két 14 éves fiú autómakettjét, amely állítom, hogy egyetemista szintű teljesítmény – részletezte Erőss Sándor designer.

– Úgy érzem, a lányok szakmailag bizonyítottak, egyre többen tudnak önállóan megvalósítani egy tervből egy kész darabot. Több mint 150 öltözék készült októbertől, fantasztikus volt az összhang a csapaton belül! A nagy lányok érdeme a koreográfia, ők beszélnek a koncepcióról a fodrászokkal, sminkesekkel, a modellekkel és a Dj-vel is! Minden gördülékenyen működött, mert mindenkinek ugyanolyan fontos volt, hogy jól sikerüljön – tette hozzá Babos-Máthé Réka divattervező.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük