Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tudj meg többet az EU-ról!

Tudj meg többet az EU-ról! Kultúra

Az Európai Bizottság és az Európai Tanács román elnökségének egyik közös projektje a Vissza az iskolába nevű kezdeményezés. Ennek keretében április 17-én 10 órától Czika Tihamér találkozik egykori iskolája jelenlegi diákjaival a Székely Mikó Kollégium dísztermében.

Hirdetés
Hirdetés

A program keretében az Európai Bizottság kiválasztott tisztviselői ellátogatnak egykori középiskolájukba, hogy a diákokkal különböző uniós témákról beszélgessenek, és megosszák az európai uniós munkáról szerzett élményeiket. Személyes történetükkel a diákok bepillantást nyerhetnek az európai projekt kulisszái mögé, és megismerkedhetnek a fiatal nemzedékre váró lehetőségekkel.

„Sepsiszentgyörgyön születtem 1981-ben, ott is nőttem fel. 2000-ben végeztem a Székely Mikó Kollégiumban – írja előadása beharangozójában. – Első osztálytól érettségiig mikós voltam, úgyhogy nem túlzok, ha azt mondom, hogy ott lettem ember. Egy 9 éves kolozsvári (jogi egyetem, RMDSZ, publicisztika) és egy két és fél éves New York-i kitérő után, 2011 végén Brüsszelbe költöztem, azóta vagyok az Európai Bizottság hivatalnoka. Pozícióm politikasemleges, magánúton értem el, kemény, másfél éves, ún. EPSO versenyvizsgával kerültem be. Jelenleg a bizottság Humanitárius Segély és Polgári Védelem főigazgatóságán (DG ECHO) dolgozom humanitárius diplomataként.”

Előadásának témái: 1. Mi közöm a Mikóhoz, mit köszönhetek ennek az iskolának? 2. Mi az EU ma, miért jó az EU része lenni, mit ad és mit nem ad a mindennapokban? 3. Milyen valójában az EU-nak dolgozni, hogyan lehet bekerülni, milyen karrierlehetőségek vannak? Az előadó fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy „ez nem kampányesemény, nem kívánok abban részt venni, nem vagyok politikus, az RMDSZ-hez nincs semmilyen közöm már több mint 7 éve.”

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük