Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Szuperhősök a kifutón

Szuperhősök a kifutón Kultúra

A fogyatékkal élők világnapja alkalmából, a kézdivásárhelyi Pro Pectus és a KreaKids Stúdió összefogása révén egy rendhagyó és környékünkön egyedülálló divatbemutató született, vasárnap délután igazi szuperhősök lejtettek az Atrium szállodában kialakított kifutón. A sérült gyerekek először kerültek ilyesfajta reflektorfénybe, és valósággal ragyogtak, ahogy a ruhák tervezőivel közösen bemutatták a külön számukra alkotott kreációkat a könnyekig meghatódott népes közönség előtt.

A kezdeményezés nem a szánalom és sajnálat oldaláról közelítette meg az egyébként nagyon fontos kérdést, hanem azt kívánta bemutatni, hogy sérült embertársaink ugyanolyan értékes tagjai a társadalomnak, mint bárki más. „Nem kevesebb, több” – hirdette az üzenetet az egyik ruhadarab.

Az esemény ötletgazdája, a Pro Pectus Egyesület vezetője, Sütő Mária Rita elmondta, igyekeztek közelebb hozni egymáshoz az egészséges és fogyatékossággal élők világát, megmutatni, a másság nem létezik.

– Tavasszal láttam egy külföldi divatbemutatót, ahol mozgássérültek vonultak végig a kifutón, és arra gondoltam, ha már nálunk is van egy ilyen csoport, akkor miért ne próbálnánk meg gyakorlatba ültetni ezt az ötletet. A szülők pozitívan reagáltak, megkerestük a KreaKids vezetőit, akik úgyszintén kitörő lelkesedéssel fogadták a kezdeményezést, csakúgy, mint a gyerekek, akik megtervezték ezt a kollekciót – fejtette ki Sütő Mária Rita, kiemelve, hogy az egyesületnél három éve működik a sérült gyerekek szüleinek önsegítő csoportja.

– Egyből nyitottak voltunk az ötletre, bár picit izgultam, vajon a tanítványaink hogyan fogadják ezt. Aztán egy alkalommal bejöttek az anyukák a gyerekeikkel a stúdióba, és meséltek – azt a hangulatot nehéz visszaadni. Abban a pillanatban valami csoda történt a kreás gyerekekkel, mindenki kíváncsian végighallgatta a történeteket. Miután ők elmentek, a szokásos hangos ötletelés helyett nagy egyetértésben kiválasztották, kinek szeretnének tervezni és varrni – részletezte elégedetten és büszkén Babós-Máthé Réka divattervező, a KreaKids Stúdió egyik vezetője, aki szabad utat engedett az ötleteknek, mindenki azt alkotott, amit elképzelt.

A kis divattervezők közül a legkisebb másodikos, a legnagyobb XI. osztályos, Volt, aki kispárnát, takarót varrt kiválasztottjának, más estélyi ruhát tervezett. Babós-Máthé Réka szerint a kreációk közös alkotóeleme a szeretet és az elfogadás. Maga a bemutató témája is a kreásoktól származik, Tankó Kriszta mondta ki, hogy ezek a gyerekek igazi szuperhősök, akárcsak az anyukáik, míg Bába Kriszta javasolta az időpontot, a fogyatékkal élők világnapjára való tekintettel.

Az alkalmi kifutón 19 csillogó szemű modell vonult végig színpompás öltözékben, mellettük a ruhák tervezői, és mind ők, mind a nagyszámú közönség maradandó élménnyel gazdagodott.

A rendezvény végén a Wegener Pro Sanitate Alapítvány nevében Bakk-Vitális Kinga, a Zarah Moden és New Fashion cégek vezérigazgatója fejezte ki elismerését a kezdeményezés iránt, illetve a szülői közösség is köszönetet mondott a közös tapasztalatért. A szervezők szeretnék, ha több találkozás lenne a sérültek és „épek” között, ennek első lépése az a fotókiállítás lesz, amelyet Datki Gyöngyikének az eseményen készült képeiből válogatnak össze.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások