Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nyolc kiállítást rendeznek

Nyolc kiállítást rendeznek Kultúra

Tavaly több mint tizenegyezer látogatója volt a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum állandó és időszakos kiállításainak, osztotta meg lapunkkal dr. Dimény Attila intézményvezető.

Az utóbbi évekhez hasonlóan sok látogatónk volt tavaly, amikor 11.279-en tekinteték meg intézményünk állandó és időszakos tárlatait – fejtette ki dr. Dimény Attila. Az anyaországi látogatók mellett az utóbbi években a hazai látogatók aránya is növekvő tendenciát mutat. „A tapasztalat azt mutatja, hogy míg a magyarországi múzeumlátogatók zömét állandó kiállításaink közül a babaméretű népviselet-kiállítás vonzza leginkább, a hazai látogatók általánosan érdeklődnek a település és a nép múltja iránt”, jegyezte meg az intézményvezető.

Hozzátette, a Dimény Erika múzeumpedagógus által a ’90-es évek vége óta vezetett foglalkozásoknak köszönhetően jelentősen megnőtt a múzeumlátogató diákok száma. „Az állandó és időszakos kiállításokhoz kötődő múzeumpedagógiai foglalkozásainkra idén is szeretettel várjuk az érdeklődőket, előzetes jelentkezést követően”, hangsúlyozta.

A múzeumon kívüli tevékenységek között megemlítette a Napfény-műterem bemutatását, ahol az érdeklődők számára a fényképészet interaktív módon történő megismerésére nyílik lehetőség, valamint a temetősétákat, melyek során a régi református temetőben nyugvó nagyjaink életpályáját elevenítik fel. „Utóbbihoz kötődik az idei városnapokra tervezett programunk, melyet nemcsak diákok, hanem felnőtt érdeklődők számára is rendeznénk. Ugyanakkor, amennyiben sikerül könyvként megjelentetnem a református temető kulturális örökségét bemutató kötetemet, amelyen jelenleg dolgozom, egyben azt is bemutatnánk a helyszínen”, mondta.

Hirdetés
Hirdetés

Tavaly a népszerű állandó tárlatok mellett kilenc időszakos kiállításnak, továbbá könyvbemutatóknak és egyéb rendezvényeknek adott helyet a céhtörténeti múzeum. „Három könyvbemutatót rendeztünk, illetve decemberben a múzeum 50. évfordulójára emlékeztünk, egyben bemutatva Az Incze László Céhtörténeti Múzeum és gyűjteményei című könyvet is”, sorolta.

Idén az említett foglalkozások mellett nyolc időszakos kiállítást rendez az ötfős személyzettel működő intézmény, ezek közül Vetró András szobrászművész kiállítását vasárnap már megnyitották. Ezt a tervek szerint március 10-én a hagyományos márciusi ünnepi tárlat követi, májusban a Nagy Mózes Elméleti Líceum rajztagozatának évzáró-kiállítása, júniusban a marosvásárhelyi Művészeti Líceum 1963-ban végzett diákjainak Osztálytabló című tárlata, júliusban az Incitato művésztábor záró kiállítása, augusztusban Vajna K. László, majd októberben Köllő Margit egyéni kiállítása, míg novemberben a Magyar Kulturális Központ Benedek Elek-emlékkiállítás zárja a sort. „Idei terveink között szerepel a kiállítótér világításrendszerének korszerűsítése, emellett várjuk az önkormányzat által az egykori székely katonanevelde épületének felújítását célzó pályázat elbírálását, hiszen amennyiben az pozitív lesz, intézményünk oda költözik – summázott az intézményvezető.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük