Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem csak egyhetes lesz az 5. Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál

Nem csak egyhetes lesz az 5. Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál Kultúra

A többéves kihagyás után idén ismét megrendezendő sepsiszentgyörgyi nemzetközi színházi fesztivál ötödik kiadásának tudnivalóiról szerda délelőtt Pál-Ferenczi Gyöngyvér, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója, Bocsárdi László rendező, a Reflex fesztiváligazgatója, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere tájékoztatta a sajtót.

A színházigazgató az idei ünnepi évad eseménysorozatáról számolt be, melynek része az 5. Reflex is.

„Színházunk idén ünnepli megalakulásának 75. és a névadó, Tamási Áron születésének 125. évfordulóját, ezért arra törekedtünk, hogy az egész évadot átlengje ez az ünnepi hangulat. Az 5 Reflex programját úgy próbáltuk kialakítani, Bocsárdi László ötlete alapján, hogy ezúttal ne csak egy hétre korlátozódjon, több idő jusson a nézőknek az események és élmények feldolgozására, ne kelljen egyik előadásról rohanni a másikra” – fogalmazott Pál-Ferenczi Gyöngyvér.

Hirdetés
Hirdetés

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere hiányérzetének adott hangot, ugyanis objektív okok miatt ötéves szünet következett be az előző fesztivál óta. „Fontos ez a rendezvény, hiszen mind a város, mind a szervezőintézmény ezzel a fesztivállal pozícionálta magát Kelet-Közép-Európa térképén, ezért is folytatni kell” – fogalmazott.

Tamás Sándor szerint a színház a szabadság egyik szigete kell legyen, az a feladata, hogy ejtse gondolkodóba a nézőt. A Reflextől sem vár mást, minthogy elhozza Sepsiszentgyörgyre, Háromszékre a nagyvilág történéseire azonnal reagáló színházakat, ugyanakkor arra is kitért, hogy még mindig a Tamási Áron Színház idei, legfrissebb darabjának, a Gyévuska előadásnak a hatása alatt áll, és ajánlotta a színházlátogatóknak, hogy nézzék meg a darabot, ami őt „nagyon kibillentette a komfortzónájából.”

Bocsárdi László, a fesztivál megálmodója elmondta, már 2009-ben, az első Reflex megszervezésekor az volt a cél, hogy olyan kortárs képződményt találjanak ki, amely meghatározhatja Sepsiszentgyörgy művészeti életének irányvonalát.

Bocsárdi László, a fesztivál megálmodója

„Megpróbáltunk példát mutatni a plakátok minőségén túl egészen a hangulatig, ami a rendezvényt körüllengi. Igyekeztünk a színház köré gyűjteni a fiatalokat, lehetővé tettük, hogy a művészettel ismerkedjenek, próbáltuk a város zenei életét a jó irányba befolyásolni, és nem utolsósorban azon munkálkodtunk, hogy olyan színházi előadásokat hozzunk létre, amelyek példaértékűek és bekerülhetnek az európai, kortárs színházi körfogásba” – hangsúlyozta Bocsárdi.

A Reflex már a nevében arról árulkodik, hogy a színház nyelvével kíván reflektálni a 21. század történéseire.

„Az első pillanattól arra törekedtünk, hogy közép-európai, a mi kultúránkkal azonos országok, népek színházait hozzuk el, és tetten érjük azt, hogyan tudnak művészeten keresztül párbeszédet folytatni a jelennel, ezúttal a mi közönségünket is kapcsolatba hozzuk az európai színházi képződményekkel, hiszen ha a nézőink nyitottak, és értik a színház különböző nyelveit, akkor a mi kísérleteinket is sokkal jobban érteni fogják” – hangsúlyozta a nemzetközi fesztivál meghonosításának a legfőbb szempontját.

Színházdömping helyett modulok

Míg a fesztivál első négy kiadása rendkívül látványosra sikeredett – annak is köszönhetően, hogy már az első alkalomra eljött a világhírű berlini Deutsches Theater, ami emelte a rendezvény rangját –, a Covid miatt kényszerleállás nehéz helyzet elé állította a szervezőket, a fesztivál háttérbe szorult más nagyobb, hasonlóbb rendezvényekhez képest. Ezért jött az újítás ötlete, vagyis az, hogy nem egyhetes színházdömping formájában szervezik meg az idei fesztivált, hanem több modulra bontva, azokon belül pedig 3-4 előadásban gondolkodva. Az első modul március 24–28. között zajlik.

A korábbi fesztiválokon igyekeztek egy téma köré csoportosítani az előadásokat, most azonban a modulok nagyobb mozgásteret biztosítanak a kínálat összeválogatásában. A szervezők egyelőre csak a márciusi programot ismertették, úgy fogalmazva, hogy a következő, vagyis a májusi esetében „élnek a késleltetés művészi módszerével”.

Az őszi modul megszervezése még bizonytalan

Szó esett a rendezvény költségvetéséről is, melyre a megye, illetve Sepsiszentgyörgy önkormányzata egyaránt 150–150 ezer eurónak megfelelő lejt utalt ki, ehhez még támogatók is hozzájárulnak kisebb összegekkel.

Az idei költségvetés arányaiban megfelel az előző fesztiválokénak, de értékben sajnos nem, ezért is kérdéses még az őszi modul megrendezése.

„Ugyanannyi pénzből kevesebb előadást lehet elhozni, mint korábban, a modulos megoldás arra is jó, hogy a végére még megpróbáljunk pénzt szerezni, szponzorokat felkeresni, pályázni stb., hogy az őszi modul is olyan legyen, ami értelmet ad ennek az ötletnek” – fogalmazott Bocsárdi.

Az előadásokra március 6-án kezdődik a jegyárusítás, az érdeklődőket arra biztatják, előzetesen szerezzék be, mert a helyek számra korlátozott. A jegyek ára 35–100 lej között lesz, diákoknak kedvezményes árú jegyeket biztosítanak, de csak korlátozott számban.

Három meghívott előadás lesz: a berlini Rimini Protokoll Uncanny Valley című előadása, a litván Vilniusi Állami Kis Színház Ványa bácsi című Csehov-feldolgozás, valamint a lengyel Witkacy Színház A mészárszék című darabja. Ezen kívül látható lesz a helyi Andrei Mureșanu Színház Blasted című darabja, az M Studio & Fren_Ák koprodukciója, a romeo@julia.com, a házigazdák előadásában a már emlegetett Gyévuska, valamint a nyitónapon a magyarországi, alternatív zenét játszó Jü zenekar koncertje színesti a programot.

A teljes program a reflexfest.ro oldalon tekinthető meg.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások