Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megerősödve szeretnék folytatni

Megerősödve szeretnék folytatni Kultúra

Az elmúlt évi tevékenységekről, a jelenlegi állapotról, jövőbeli elképzelésekről, tervekről, megvalósításokról és nehézségekről beszélgettünk a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatójával, Szonda Szabolccsal.

Hirdetés
Hirdetés

– Mi emelendő ki a tavalyi történések közül?

– A koronavírus okozta nehéz helyzetben már az is nagy eredménynek számít, hogy sikerült átvészelni egy újabb évet. Megtanultunk egyensúlyozni a megszorítások okozta akadályok és az ezek enyhülésével adódó lehetőségek között. Amikor az épületben nem fogadhattuk közönségünket, az ablakon keresztül szolgáltuk ki az olvasókat, vagy házhoz vittük a könyveket. Ezek kiválasztására már az internetes katalógusunkban is van lehetőség, felhasználói fiók létrehozását követően, de telefonon vagy e-mail-ben is be lehet jelenteni az igényt. A normális időkben megszokott 40-50 rendezvényből tavaly 30-at tudtunk megvalósítani, ami nem is olyan rossz arány.

– Mire használták a bezárások következtében felszabadult időt?

– Állományrendezési munkálatokra, online programok megvalósítására, a székhelyünk és környéke csinosítására, hogy a vészhelyzet múltával remélhetőleg visszatérő közönség még vonzóbbnak találja azt. Rendbe hoztuk a hátsó udvart, a főépületben és fiókkönyvtárban meszeltünk, polcokat cseréltünk, felújítottuk a kábelhálózatot és a kamerarendszert.

– Miként működtek a megszorítások közepette?

– A visszahozott könyvek hosszas karanténba helyezését elkerülendő, fertőtlenítő gépet vásároltunk. Széleskörű, a megye és Erdély határait Magyarország felé túllépő összefogást kovácsoltunk össze a Szívből jövő könyvajándék akciónkkal, a hátrányos sorú gyermekek olvasnivalóval történő ellátása érdekében. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekeket célzó tevékenységek megszervezésére, amely hálás és az utánpótlás biztosításában elengedhetetlen feladat, gondolok itt a Csodalámpa olvasóklubra, a Könyvkaland vetélkedőre és hasonló programjainkra. Ide sorolandó a csernátoni Haszmann Pál Múzeummal közös diákvetélkedő és olvasótábor, amelyet az elmúlt kilenc alkalomtól eltérően műhelytalálkozó formájában, de ugyanazt az élményt nyújtó módon sikerült lebonyolítani. A tinédzserek számára pedig beindítottuk a szabad beszélgetésekre alkalmat nyújtó olvasó- és filmklubot, ezzel megvalósítva rég dédelgetett elképzelésünket. Mindezek ellenére nem könnyű feladat a közönség visszacsalogatása, mert a járvány egyfajta befelé fordulást okozott az emberekben, amit talán nehezebb lesz leküzdeni, mint a vírust.

– A könyvállomány bővítése terén volt-e visszalépés?

– Fenntartónknak, Kovászna Megye Tanácsának köszönhetően nem, továbbra is folyósította az ehhez szükséges összegeket. Tavaly közel négyezer kötettel bővült az állományunk. Ugyanakkor érkeznek rendszeresen adományok is.

– Mit tapasztaltak, a kényszerbezártság okán megnövekedett szabadidő fokozta-e az olvasási kedvet?

– A számok az ellenkezőjét mutatják, hiszen 2020-ban egyharmadával csökkent az aktív olvasóink száma 2019-hez viszonyítva. A tavaly újonnan beiratkozott 500, valamint a 3500 körüli aktív olvasónak és a megközelítőleg 33.000 könyvtárlátogatásnak köszönhetően jó irányú elmozdulás volt tapasztalható, de még mindig nem értük el a járvány előtti szintet.

– Van-e elképzelésük, hogy ezen a folyamaton miként tudnának lendíteni?

– Például az első sepsiszentgyörgyi könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál megvalósításával, amelyen már hónapok óta dolgozunk, kezdeményező társszervezőként, több más intézménnyel. Erre május 26. és 29. között kerül sor SepsiBook elnevezéssel a Sepsi Arénában, élménynek szánt kínálattal és programmal.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük