Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mecénások feltámadása

Mecénások feltámadása Kultúra

A Szent György Napok végtelenül gazdag műsorába három tiszteletre méltó történelmi személyiség „fellépése” is belefért: a Székely Mikó Kollégiumban leplezték le az iskolaalapító Gróf Mikó Imrének és mecénástársainak, Csáky Albin egykori vallás- és oktatásügyi miniszternek, valamint Szász Domokos református püspöknek egészalakos portréját, melyeket Péter Alpár képzőművész rekonstruált.

Hirdetés
Hirdetés

Az Értékőrzés a Székely Mikó Kollégiumban címmel meghirdetett eseményre az iskola múzeumtermében került sor, ahol Sztakics Éva igazgatónő köszöntötte a szép számmal megjelent érdeklődőket, majd Brendus Réka, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője vette át a szót. Dióhéjban összefoglalta a kollégium jelentős történelmét alapításától kezdve a rendszerváltozásokat követő sorscsapásokig. Mint mondta, „a Székely Mikó ma Háromszék legnagyobb és legeredményesebb iskolája, hazai és nemzetközi porondon is kiemelkedő sikereket elérő diákokat nevel. A közösség rendületlen hite és kitartása tartotta meg a viharokban az iskolát, ahogy az iskola nevelte ki a közösségbe és annak megmaradásába vetett rendületlen hitet és kitartást. Így került egymás mellé Csáky Albin vallásügyi és oktatási miniszter, gróf Mikó Imre és szemerjai Szász Domokos református püspök.” Ők voltak azok, akiknek köszönhető, hogy az iskola főgimnáziumi rangot nyert 1890-92 között, amikor megépült a kollégium új, déli szárnya is.

A három festményt ezután leplezte le Antal Árpád polgármester, Brendus Réka és Péter Alpár, ezután pedig Várallyay Réka művészettörténész izgalmas előadásában rajzolódott ki az eredeti és rekonstruált festmények története: előbbiek a müncheni portréfestő iskola akadémista stílusában készültek és mai helyükön álltak az akkor még karzatos díszteremben, a második világháború után a kereteket azonban üresen találták a kollégium padlásán. A festményekről készült fényképek kinagyításával és sok más, a személyiségeket ábrázoló mű tanulmányozása alapján sikerült a mecénások arcvonásait, öltözéküket újraalkotni Péter Alpárnak, piktúráival egy kortárs művészeti értéket teremtve. Mint megtudtuk, az iskola újabb erőforrásokat szerzett ahhoz, hogy az egykori díszteremben falai díszítő további festményeket, Újvárossy József, Csutak Vilmos és Császár Bálint portréit is rekonstruálják a közeljövőben.

Ezután József Álmos helytörténész, a kollégium nyugdíjas matematikatanára vetített képekkel kísérve mutatta be az iskola több mint 160 végzős évfolyamának tablóit tartalmazó emlékalbumot (A Székely Mikó Kollégium tablói 1893-2021), amelyet ugyanakkor az iskola címereinek képes történetét is tartalmazza. Egyetlen egy darab hiányzik közülük, az 1903-as, az 1940-1944 közötti nemzedékek tablóit pedig, amelyeket a Maniu-gárdisták elpusztítottak, utólag rekonstruálták fényképekről.

Az avatón Szebeni Zsuzsa, a Liszt Intézet vezetője ünnepélyesen átadta a két évig a Keresztes Házban nagyközönség elé tárt, a kollégium 160 éves történelmét bemutató kiállítási anyagot a tanintézménynek. Az eseményen a gróf Mikó Imre intelmeiből összeállított kis műsorral léptek fel a kollégium Dobra Judit által felkészített diákjai.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük