Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nincs háromszéki dobogós

Nincs háromszéki dobogós Kultúra

A magyarországi székhelyű Jancsó Alapítvány a 2016–2017-es tanévtől kezdődően minden tanévben megrendezte a háromszéki Gelence településen született nagynyújtódi Jancsó Benedek tudós, polihisztor nevét viselő történelmi emlékversenyét, amelyet a korábbi években Kovászna Megye Tanácsával, az utóbbi években a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségével együttműködve valósított meg.

Ebben a tanévben a verseny témája I. (Szent) László és Könyves Kálmán uralkodása volt, a döntőt pedig a Protestáns Teológiai Intézetben tartották hétvégén.

A verseny kétfordulós, a tíz legjobb eredményt elérő csapat került a szóbeli döntőbe, amelyet a búzásbesenyői Dósa Dániel Általános Iskola csapata nyerte meg, a második helyezett a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola csapata, a harmadik helyezett az Érszőlősi 1. számú Általános Iskola csapata lett. Az eddigi versenyeken a diákok feldolgozták a székelység történelmét, hagyományait, Mátyás király uralkodását, Erdély aranykorát, a Rákóczi-szabadságharc eseményeit és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc történéseit.

(A kolozsvári Szabadság nyomán)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük