Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Maratoni tojásírás

Maratoni tojásírás Kultúra

Sepsiszentgyörgyön, a Guzsalyas Alapítvány szervezésében idén is sor kerül a már hagyományos tojásfestésre, tojásírás-oktatásra: a rendezvény olyannyira sikeres lett az évek során, hogy 2015 óta éjszakai „váltást” is bevezettek, mondhatni maratoni tojásírássá nőtte ki magát az amúgy 1995-ben rajtoló kezdeményezés.

A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma rajtol a tojásírás, és egészen jövő csütörtökig zajlik bejelentkezett osztályok, csoportok számára: a fiatalok kétórás váltásokkal cserélődnek, így kerül sorra mindenki. Jövő héten (hétfőtől csütörtökig) délután 4 órától egészen este 8 óráig bárki, előzetes bejelentés, jelentkezés nélkül is mehet tojást írni, festeni (archív fotó). Nagypénteken, április 19-én pedig délelőtt 11 órai kezdettel szombat hajnal 4 óráig maratoni tojásírásra kerül sor.

Hirdetés
Hirdetés

– 1995-ben szerveztük meg az első tojásírást, illetve négy éve éjszaka is zajlik a tevékenység. Ez utóbbira egyre nagyobb az igény: tavaly egy nap alatt közel ötszáz résztvevő festett, írt tojást. Az írókát, viaszt, festéket mi adjuk, az érdeklődőknek kifújt vagy főtt tojást kell hozniuk magukkal. Fontos megjegyezni, hogy a tojást nem szabad sós vízben főzni, hiszen ilyenkor megtörténhet, hogy foltosan fogja be a festék. Többféle technikát tanítunk: piros alapon visszatörölt mintás tojás elkészítésétől, a maratott technikán át, a többszínű festésig mindent – részletezte érdeklődésünkre Tóth-Birtan Tinka, a Guzsalyas Alapítvány igazgatója.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük