Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Konferencia báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola emlékére

Konferencia báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola emlékére Kultúra

Dálnokban, a Gaál-kúriában ma 15 órától és holnap, május 9-én 11 órától a Carola Egyesület konferenciát szervez báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola emlékére.

Hirdetés
Hirdetés

Habár a Carola Egyesület hivatalosan csak 2016-ban alakult meg Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola bárónő emléke ápolása céljából, elődje 2001-től híven őrzi a nagyasszony emlékezetét, ezt bizonyítja a 2014-ben létrehozott, a bárónő életművét bemutató vándorkiállítás, 2015-ben sírkertjének felújítása, és ez csúcsosodott ki 2021-ben a Salt Communication által létrehozott, 58 perces fikciós-dokumentumfilm elkészítésében. A maga természete szerint és szabadon című filmet számos helyszínen, mind Magyarországon, mind Erdélyben, mind az osztrák fővárosban bemutatták, és mindenhol osztatlan sikert aratott. Az egyesület azonban úgy gondolja, az emlékápolás nyomán számos feladat várat még magára, amelyeket pótolni szeretnénk az elkövetkező időszakban, ezek egyike a ma Dálnokban megrendezendő tudományos ülésszak.

A maga természete szerint és szabadon című filmet rendkívüli kutatómunka előzte meg, olyan területeken mint irodalom-, filmtörténet, történelem, nőtörténet, gasztronómia, orvostörténet, repüléstörténet. Mivel báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola számos területen alkotott kiemelkedőt, még mindig maradtak olyan vetületei az életművének, amelyek maradéktalan feltérképezése további kutatást igényel.

A mai konferencián többek között ezekről beszél majd dr. Sipos Gábor történész, levéltáros, egyetemi oktató, Gergely Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány elnöke, Tapodi Zsuzsanna irodalomtörténész, Magyarosi Sándor hadtörténész, Vatány Bíborka történész, Szebeni Zsuzsanna színháztörténész. Az ülésszak nyitott, minden érdeklődőt szeretettel várnak, ugyanakkor a kötetlen együttlét során meg lehet majd kóstolni Szilvássy Carola kipróbált receptjeit, valamint az érdeklők ízelítőt kaphatnak Carola grófnő szépségtrükkjeiből is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük