Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kék és sárga a Vigadóban

Kék és sárga a Vigadóban Kultúra

Kedden a kézdivásárhelyi Vigadóban nyitották meg a temesvári Liana és Silvia Tripșa közös kiállítását. A tárlat különlegessége, hogy a kiállítók hivatásuk mellett kedvtelésből festő anya és lánya.

Hirdetés
Hirdetés

Baubec Izzet, a céhes városbeli Nagy Mózes Líceum romántanára köszöntötte az érdeklődőket, majd a kiállítók életpályáját ismertette. Lia Tripșa orvos, ám líceumi éveiben kezdődött kapcsolata a festészettel sosem szűnt meg, mint mondta, a hivatás és a művészet egyaránt fontos helyet foglal el életében. Autodidaktaként kezdett festeni, ám később a Temesvári Művészeti Kulturális Központban, majd a helyi művészeti egyetem festészeti szakán tökéletesítette technikáját. A Romul Ladea Képzőművészek Egyesületének tagja több közös tárlat mellett a zsombolyai Ștefan Jager Múzeumban rendezett egyéni kiállításain tárta közszemlére alkotásait. Lánya, Silvia már kisgyerekkorban örömmel nyúlt az ecsethez, és ugyanakkor döntött a mérnöki pálya mellett. Saját cégénél végzett munkája mellett gyerekkori hobbijának hódol.

A tárlat anyagát méltató Koszta Ervin festő, rajztanár Liana Tripșa képeiről így vélekedett. „Absztrakt tájképek, figuratív és nonfiguratív ábrázolás, statikus vonalakból összetevődő erőteljes körvonalazás jellemzi alkotásait. Az expresszionista stílusból indulva az absztrakt expresszionizmus felé halad. Az összefüggésüket vesztett jelenségektől elidegenedve a művész jelekkel idézi meg a láttatni kívánt valóságot.”

Silvia Tripșa számára a festészet egyfajta kísérletezés a fény és a kollázs terén, minek eredménye a vegyes technika. Alkotásain nem a kompozíció vagy a felismerhető forma kap főszerepet. A tarizmus elemét felhasználva csurgatott, kapart festékfoltok egybemosásával megragadott indulatok kivetítése révén hozza létre festményeit. „A gesztusfestés technikájának lényege, hogy az elkezdett alkotási folyamatot, a spriccelt, csurgatott, a vászonra felöntött festéket a művész tudatosan fejleszti tovább, addig irányítva, míg kialakul maga a kép. Silvia visszatérő témája a víz és a fény, a kék és a sárga színek, amelyet a textúrának és a festékrétegnek köszönhetően hoz létre”, hangzott el a méltatásban.

A március 11-éig látogatható tárlat megnyitóját Bándi Blanka és Puskás Cynthia, a Nagy Mózes Elméleti Líceum tizenegyedikes diákjainak szavalata és a Brassói Opera égisze alatt működő Anatoly acapella kvintett minihangversenye színesítette.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük