Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Háromszéki lovasnapok Nyujtódon

Háromszéki lovasnapok Nyujtódon Kultúra

Az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület szombaton és vasárnap negyedik alkalommal szervezte meg Nyujtódon a Háromszéki Lovasnapokat. A jó időnek hála rengetegen vettek részt az eseményen, volt díjugrató, gyorsasági lóverseny, munkalovak versenye, kaszkadőrshow és lovasparódia is. A rendezvényre több megyéből, de még Magyarországról is érkeztek résztvevők.

Hirdetés
Hirdetés

A program szombaton 13 órakor kezdődött a Háromszéki Lovasnapok hivatalos zászlóavatójával. A megnyitón a Kézdiszéki Huszár Hagyományőrző Egyesület huszárai kísérték és a gyalogosai vitték, majd húzták fel a székely zászlót.

Ezt követte a háromszéki díjugrató verseny, ahol a 70 centiméteres magasságban első helyezést ért el Fazakas Hajnal, ezüstéremben részesült Ilyés Réka, míg a dobogó harmadik fokára Dombai Dominik állhatott. A 90 centiméteres díjugratóról aranyéremmel a nyakában tért haza Petrid Gáspár, második helyen végzett Korodi Réka, míg a harmadik díjat Joó Vanda vitte el.

A díjugratót követően a Székely sasok dobcsoport előadása tette hangulatossá a rendezvényt, majd ügyességi lóverseny vette kezdetét, ahol Márton Eszter, Farkaslakáról bizonyult a legügyesebbnek, Török Csaba Zágonból kapta a második helyezést, míg Pál Olivér Kézdivásárhelyről állt a dobogó harmadik fokára.

Az ügyességi versenyt lovasíjász-előadás követte, majd a délutáni Huszár alaki bemutató vette kezdetét, amelyet kilenc lóval adták elő, illetve a karusszelt nyolc loval mutatták be.

Az idei lovasnapok aranyparipa díját Varga Bálint nyerte, Tessi lovával, ők Esztelnekről érkeztek a versenyre. Ezen kívül bemutatót tartott a Sas íjászcsapat, a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület huszárjai, a Lemhény-Rét Lovas Tábor kislovasai, volt lovas paródia és tüzes show kaszkadőr-előadás is. Az eseményen jelenlévő Salvatore Egyesület elsősegély-bemutatóján pedig lóval kapcsolatos balesetek ellátásáról tanulhattunk.

Vasárnap a 10 órai szentmise után a gyorsasági lóverseny következett, amelyen első díjban részesült Pap Alpár Nyujtódról, a második helyezést vitte haza Kilyénbe Fábián Dorka, míg a nagyernyei Deé Lukács Janka kapta a harmadik díjat.

Az idei rendezvényből sem maradhatott ki a munkalovak rönkhúzó versenye, amely két fordulóban, illetve három kategóriában – 600 kilogramm alatt, 600–750 kilogramm között, 750 kilogramm felett – zajlott. Az első fordulón a kis kategóriában: Pál Előd (I. díj), Bokor György (II. díj), Nagy Levente (III. díj). Középkategóriában: Erdős Rómeó (I. díj), Cseh József (II. díj), Zeilea Valentin (III. díj). Nagykategóriában: Üszeges Attila (I. díj), Szakács Sándor (II. díj), Kovács Gábor (III. díj).

A második forduló kiskategóriájában: Pál Előd (I. díj), Molnár Adolf (II. díj), Bokor György (III. díj). Középkategóriában: Erdős Rómeó (I. díj), Zeilea Valentin (II. díj), Harai Tibor (III. díj). Nagykategóriában: Both Lajos (I. díj), Üszeges Attila (II. díj), Szakács Sándor (III. díj).

A főszervező Ugron Attila szerint a polgármesterek csatája is kiemelkedő pontja volt a rendezvénynek, és ennek okán köszönetét fejezte ki Lemhény polgármesterének Jenáki Csongornak, aki felpártolta ezt a programpontot, Ilyés Botond gelencei polgármesternek, dr. Szilveszter Szabolcsnak, Kézdivásárhely alpolgármesterének, valamint Kozma Istvánnak, Csíkszentsimon elöljárójának.

A kétnapos rendezvény a Székely Góbék humorestjével zárult. Mindkét nap balesetmentesen lezajlott.

– Nagyon sok embert meg tudtunk szólítani, több megyéből érkeztek résztvevők, így a környékbeli települések mellett, Maros, Brassó és Hargita megye is képviseltette magát, azonban a díjugrató versenyre még Magyarországról is neveztek – tudtuk meg Ugron Attila főszervezőtől, aki kiemelte, körülbelül 3–5 ezer ember fordult meg a rendezvényen a két nap alatt.

Ugron Attila köszönetét fejezte ki az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesületnek, Kovászna Megye Tanácsának, valamint az Euroconstruct cégének a támogatásért.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. augusztus 10., 13:28
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Mivel ma nincs kutyas hir az oldalon, ide irom a lovas hirekhez. FELHIVAS ! Forro Bela es a kezdivasarhelyi kutyamenhely figyelmet szeretnem felhivni arra, hogy a kezdivasarhelyi Katolikus temetobe ket szerencsetlen, olyan othetus koruli, egyik fekete, a masik vilagosbarna kutyakolyok tengodik, mar ugy vagy ket-harom napja . Nem tudom ki lehetett az a szivtelen es lelketlen ember aki odavitte es otthagyta oket, de ha hamarosan nem intezkednek, akkor a szerencsetlen kutyakolykoknek annyi lesz, mert igy nem fogjak sokaig kibirni es elpusztulnak. En ma hivtam azt a szamot amelyet a Benji kutyamenhely a hivatalos oldalan megadott, a neten. A szam 0728266520 ,nemletezo szam. Igy hat nem tudtam ertesiteni a menhely dolgozoit. Valaki a tegnap lefenykepezte a kutyakolykoket es a Facebook-on is folhivta a menhely figyelmet, de ugy latszik, hogy a fuluk botjat sem mozditjak ! En nem akarok senkirol rosszat irni bizonyitek nelkul, de ezzel a kutyamenhellyel nagyon nincsen rendben valami. Aki tudja a valodi szamat a menhelynek, kerem ertesitse oket ! Koszonom !