Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Géngyűrű avagy mentőöv

Géngyűrű avagy mentőöv Kultúra

A kézdiszéki mezőgazdászok egyesületének meghívására tartott előadást Kézdivásárhelyen Dobos Attila. Anticeleb ő: kiköltözött a civilizációból egy vidéki gazdaságba, ahol saját maga építette kis házban él, gazdálkodásból tartja fenn magát és népes családját.

Dobos Attila 2008-ban Csíkcsobotfalván vásárolt kis tanyát, ahol eleink tudása szerint akart élni családjával, állatokat gondozni, megtermelni, amit lehet. Egy elfelejtett tudást szeretne feleleveníteni, ami jórészt a mai igények szülte ipari termelés miatt halt ki, mondta az előadó, aki úgy véli, ez a tudás átsegítheti a társadalmat a krízishelyzeteken. Ezért a földeken, a tájban őshonos állatok tartásával, adott esetben tenyésztésével próbálja ő és kis közössége az elveszett harmóniát kicsiben megteremteni. Nagyobb terve a Székelyföldön működő ökogazdaságok hálózatba szervezése az Örökség-program keretén belül.

Dobos Attila az anyaországi Haszonállat Génmegőrzési Központ egy programjában is részt vesz, keresi azokat a gazdákat, akik szintén értéknek találják a régi fajták – mokány marhák, székely lovak – továbbtenyésztését. Hasonló céllal szerveződött a Székely géngyűrű program is, melynek lényege, hogy állatokat helyeznének ki egy-egy gazdaságba (lovat, marhát, juhot). Az érdeklődök a genmegorzes.hu honlapon találhatnak bővebb tájékoztatást, de személyesen Dobos Attilát is hívhatják a 0742 381 873-as telefonszámon.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük