Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Erdélyi magyar középiskolások vetik vászonra a hazai kortárs írók műveit

Erdélyi magyar középiskolások vetik vászonra a hazai kortárs írók műveit Kultúra

Január 12-ig lehet jelentkezni a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Magyar Művészeti Központ által meghirdetett képzőművészeti pályázatra, amelyre romániai magyar középiskolás diákok alkotásait várják. A beküldött munkáknak egy szabadon választott kortárs erdélyi magyar író szövegére, versére kell reflektálniuk.

Hirdetés
Hirdetés

A KOMA – Kortárs Magyar Képzőművészeti Pályázatra romániai magyar 9-12. osztályos tanulók jelentkezhetnek január 12-én 17 óráig. Minden pályázó egyetlen munkával nevezhet a megmérettetésre, tetszőleges technikával és méretben alkotott rajzok, festmények, egyedi vagy sokszorosító eljárással készült grafikák, szobrászati vagy textilművészeti alkotások is beküldhetők. A verseny célja, hogy a középiskolás fiatalokat képzőművészeti eszközökkel való önkifejezésre buzdítsa, továbbá népszerűsítse az erdélyi magyar irodalmat. Éppen ezért a pályamunkákban hazai kortárs írók szövegeinek és verseinek kell visszaköszönniük, vagy legalább inspirációs forrásként szolgálniuk az alkotásokhoz.

Az Erdélyi Magyar Művészeti Központ néhány szerzőt is ajánlott a pályázók figyelmébe, mint például Botházi Mária, Dimény H. Árpád, Balázs Imre József, Borcsa Imola, Horváth Benji, Láng Orsolya, Vida Gábor vagy Fekete Vince, de a sor tetszőlegesen bővíthető. Színháztörténész, grafikus, festő- és szobrászművész is része az öttagú zsűrinek, akik végül kiválasztják a legjobb és legötletesebb alkotásokat. A 9–10. és 11–12. osztályos diákokat külön díjazzák, mindkét esetében az első helyért 500, a másodikért 300, a harmadikért pedig 200 lej illeti a pályázókat.

A munkákat személyesen vagy postii úton is le lehet adni, a díjátadóra és kiállítás-megnyitóra a Magyar Kultúra Napján, január 22-én 17 órától kerül sor Sepsiszentgyörgyön az Erdélyi Művészeti Központban, és négy napon át látogatható lesz minden érdeklődő számára naponta 10 és 17 óra között. Részletek az intézmény weboldalán találhatók.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük