Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egy nyelvet beszélnek

Egy nyelvet beszélnek Kultúra

Ez az, amit nem lehet megunni – legalábbis ha megtalálod a neked és társaságodnak valót. Társasjátékokról beszélgettünk szenvedélyes játékosokkal: az Oblyo webbolt tulajdonosával, Bíró Csongorral és a Zamat kávézó működtetőivel, a Sylvester házaspárral, valamint arról is, kik, hol, mikor és hogyan hódolnak e szenvedélynek Szentgyörgyön.

Hirdetés
Hirdetés

A Fundamentum Egyesület által 2011-től működtetett társasjáték-esteken összegyűlő társaságból származnak mindhárman, akik valamilyen formában pótolni akarták ezen alkalmakat megszűntük (2013) után is. Előbb Bíró Csongor indította el üzletet, majd Sylvesterék (Réka és Zoltán) a kávéházat, amelynek az a különlegessége, hogy itt játszani is lehet. Most már minden este, és hétvégéken csak foglalással lehet helyet kapni!

Míg a Zamat kávézóban helyben lehet játszani most már több mint nyolcvanféle társasjátékot, az Oblyoban ugyanezek kikölcsönözhetők. Borsos áruk (egy doboz ára 70–200 lej között mozog) indokolttá teszi, hogy akinek csak ritkán van ideje és nagy társasága ehhez, az kibérelje a játékot, esetleg így tesztelje – magyarázza Bíró Csongor. A Zamat tulajdonosai közül Zoltán felelős a bizniszért, Réka pedig annak egyedi jellegéért, amit a társasjátékos estek nyújtanak. Kik, mit, mikor, miért játszanak? – halmoztuk el kérdéseinkkel őket.

– Vannak 16 éven aluliak, és vannak a 25 év fölöttiek, no meg az idősek, aki römiznek, sakkoznak – mondja Réka. – Nagy elégtételt jelent látni, hogy miután elmagyarázom egy játék szabályait egy társaságnak, órákig belefeledkeznek az idő múlásába.

Hirdetés
Hirdetés

Másik kategóriát jelentenek a nagy kihívásokra (értsd: bonyolult szabályzatra) vadászók, igaz, ők számbelileg kisebbségben vannak. A 25-30 közöttiek közül sokan ugyanazzal az ötös készlettel (Pickomino, Catan, Dixit, Jungle Speed, Idővonal) játszanak. Aztán vannak a sakkszerű taktikai játékok, amelyek szűkebb körben játszhatók. A stratégiai játékok többféle tematikában működnek (ilyen a Carcassone, Catan telepesei, Aquaretto, Dominion, Ticket to Ride), ezek között is vannak kooperatív játékok, ahol egy célért közösen kell küzdenie minden játékosnak. Ilyen a Pandemic, amelyikben meg kell megakadályozni a járvány terjedését, vagy a Robinson Crusoe, ahol túl kell élni egy szigeten. Nagyobb társaságoknak a partijátékokat (Bang, Buliszervíz, Jungle Speed, Ligretto, Aranyásók) ajánlja Réka, mert ezeknek nem nehéz a szabályzatuk, és minden pillanatban „bekapcsolva” tartanak: szilveszterkor, legénybúcsún, szülinapon – gyakorlatilag bármilyen alkalomkor. És az sem ritka, amikor versenyszerűen játszanak, bajnokság keretében!

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük