Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csütörtökön kezdődnek a Magyar Filmnapok Sepsiszentgyörgyön

Csütörtökön kezdődnek a Magyar Filmnapok Sepsiszentgyörgyön Kultúra

Az elmúlt három év legsikeresebb magyar rendezésű filmjei kerülnek vetítésre január 18. és 25. között a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban. A Magyar Filmnapok alkalmával többek között tavaly megjelent Elfogy a levegő, valamint a Hatalom című filmeket, de a korábban debütáló Toxikomát és A játszmát is megtekinthetik az érdeklődők.

Hirdetés
Hirdetés

Hét napon keresztül vetítenek filmeket a sepsiszentgyörgyi moziban a Magyar Filmnapok alkalmából. Az első, Blokád című film az 1990-es budapesti taxisblokád négy napját mutatja be, a kor valóságos szereplőit felsorakoztatva, a politikai krimik valódi izgalmával. A Mathias Corvinus Collegium által szervezett vetítés után a közönségnek alkalma nyílik a forgatókönyvíróval való találkozásra, akinek beszélgetőtársa Lázár-Prezsmer Endre művelődésszervező, a Sepsiszentgyörgyi Művész Mozi programfelelőse lesz.

A játszma című 2022-es filmdráma főszereplője egy állambiztonsági tiszt, aki párharcba keveredik egy múltból felbukkanó legendás kémmel, ezzel szemben az egy évvel később megjelent a Moldovai Katalin rendezte Elfogy a levegő című filmdráma egy irodalmi tanár és egy diák édesapjának konfliktusát dolgozza fel. A 2023-ban debütáló Cicaverzum könnyedebb hangvételű, romantikus vígjátékban a harmincéves Fáni és egy rejtélyes fekete macska történetébe csöppenhetnek bele a nézők.

A Hatalom című 2023-as szlovák-magyar filmben, amelyet Prikler Mátyás rendezett, egy nyomozásban vehetnek részt a nézők, amelyben egy miniszter, ügyvéd, de még egy újságíró és rendőr is részt vesz. A Magyarázat mindenre című, Reisz Gábor rendezte 2023-as filmben egy 18 éves fiú bortányos értettségi vizsgájának történetét követhetik végig, Adonyi-Walsh Gáspárral a főszerepben. A Hadik András és csapatának megpróbáltatásait feldolgozó Hadik című filmdrámát a történelem iránt érdeklődők figyelmébe ajánlják.

A Magasságok és mélységek, 2022-ben megjelent életrajzi és filmdrámát vetítik. A Csoma Sándor által rendezett mű Erőss Zsolt hegymászó eltűnését dolgozza fel és a családja, felesége történetét, aki elsőként jelentette be, hogy felesleges az újabb mentőexpedíciók szervezése. A 2021-es Toxikoma szereplői, Szabó Győző és Csernus doktor kapcsolata, viaskodása már sokaknak ismerős lehet, akik viszont még nem ismerik a drogfüggő felemelkedésének és zuhanásának, a Magyar Filmnapok alkalmából megtekinthetik.

A gyerekek számára is kínálnak meglepetést az idei Magyar Filmnapok alkalmával, a Bogyó és Babóca ötödik részére január 20-án, szombaton várják a kicsiket.

A Magyar Filmnapok programja a következő:

Blokád

Január 18. – csütörtök: 18:00

A játszma

Január 19. – péntek: 20:30

Elfogy a levegő

Január 20. – szombat: 18:30

Január 24. – szerda: 18:00

Hatalom

Január 23. – kedd: 18:30

Január 25. – csütörtök: 18:30

Magyarázat mindenre

Január 20. – szombat: 20:30

Január 24. – szerda: 18:00

Magasságok és mélységek

Január 21. – vasárnap: 18:30

Cicaverzum

Január 19. – péntek: 18:00

Január 24. – szerda: 20:45

Hadik

Január 20. – szombat 16:30

Bogyó és Babóca 5.

Január 20. – szombat: 11:00

Toxikoma

Január 21. – vasárnap: 20:30

Fotó: Művész Mozi

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük