Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az alkotás a fontos, nem az ember

Az alkotás a fontos, nem az ember Kultúra

Az izgatott nyüzsgés helyett a termékeny szemlélődést részesítette előnyben, talán ezért is volt mellőzött az erdélyi szobrászművész, Vetro Artur, akinek kiállítása pénteken nyílt meg az Erdélyi Művészeti Központban (EMÜK). A megnyitón az alkotót, egykori egyetemi tanárt mint mentort, példaképet és embert tanítványa, Vargha Mihály szentgyörgyi szobrász, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója méltatta igen meleg szavakkal, alakja megidézéséhez fia, Vetró András is hozzájárult.

Az EMÜK vezetőjének, dr. Bordás Beátának a köszöntője után Vargha Mihály elmondta, élete korai szakaszában, még a kolozsvári művészeti egyetemre készülése idején került kapcsolatba Vetro Arturral „egy olyan korban, mikor nemcsak művésznek, hanem embernek is nehéz volt lenni”. Ám a művész közelsége, a Törökvágáson levő műtermében töltött hetek, hónapok meghatározó benyomást gyakoroltak a fiatalra. A Vargha Mihály által megőrzött képnek része a kávéillat, dohányfüst és a jó zene, mely a műteremnek állandó tartozéka volt. Ám Vetro Artur vitái az akkori Kolozsvár meghatározó alkotóival még maradandóbbak, ezeket az izgalmas, fűszeres, vidám beszélgetéseket hallgatni felért egy szabadegyetemmel egy pályakezdőnek, Vetro Artur ugyanis univerzális tudású, karizmatikus ember volt, ám túlságosan szerény, talán ezért is van az, hogy életében egy egyéni kiállítása volt, az is már a hetvenes éveiben. Művészetére az összhang és a kiegyensúlyozottság a jellemző, a székelyeket nagyon szerette, tisztelte, talán mert a kevesek közül legjobb barátja, Nagy Imre festőművész testesítette meg számára a meghatározó vonásaikat.

Hirdetés
Hirdetés

Vetro Artur szép számban megjelenő művészeti írásaiból egy rövid részletet a szobrászművészetet örökségként felvállaló és továbbvivő fia, a kézdivásárhelyi szobrász, Vetró András olvasott fel: a művész hitvallásaként fogalmazta meg, az alkotás soha nem befejezhető, azt csak újrakezdeni lehet, az alkotás parancsának szükséges engedelmeskedni, mert ez a szabadság ára. Az elmélkedés után azonban már földibb dologként láttatta az édesapja egyik vitáját Nagy Imrével, amikor is mindketten vehemensen szapulták egymás műveit: Vetro Artur a Nagy Imre róla készült portréját, amaz pedig a róla készülő mellszobrot, mely a kiállításon is fő helyre került.

A főleg a család, Vetro Artur özvegye, fia és unokái birtokából származó művek mellett a Székely Nemzeti Múzeum és a Sapientia Alapítvány által kölcsönzött alkotások is helyet kaptak a tárlaton: a kisebb méretű (terrakotta, kő, bronz) szobrok mellett néhány izgalmas színvilágú pasztellt és szénrajzot láthat az érdeklődő közönség. A tárlat augusztus 6-ig látogatható keddtől péntekig 10 és 17 óra között, szombaton 10 és 18 óra között.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások