Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A tehetségnap pódiumán

A tehetségnap pódiumán Kultúra

Sepsiszentgyörgy is képviseltette magát a budapesti Millenáris parkban megrendezett XIII. Kárpát-medencei Tehetségnapon, amelyen három háromszéki fiatal is részt vett. Kettő közülük különdíjban is részesült: megkapta a Felfedezettjeink titulust, oklevelet és az ezzel járó 100 ezer forintos ösztöndíjat.

Lapunknak Bereczki Kinga, a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács elnöke számolt be a budapesti kiszállásról. Mint mondta, a Kárpát-medencei tehetségnapot minden évben megszervezi a Matehetsz (azaz a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége), az idén az SZTT egy küldöttséggel vett részt, amelyben a vezetőségen kívül több szervezeti tag, a Református Kollégium igazgatónője és egy tanára, a Plugor Sándor-líceum egyik Felfedezettjeink-díjra jelölt tehetséges diákja és felkészítő tanára, valamint Vajna János szerepelt, aki tavaly az Everesting-kihívást teljesítette.

Hirdetés
Hirdetés

A Tehetségnap a Matehetsz fennállásának 15. évfordulójának megünneplésére is alkalmat jelentett. Kiosztották a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács pályázatával járó Felfedezettjeink díjakat, ezeknek rangját emeli, hogy több száz nevezett közül választják ki a kiváltságosokat. Eddig összesen 199-en, idén 17-en kapták meg, köztük Furus Ábel, a háromszéki küldöttség kézdivásárhelyi tagja, valamint Krecht Hanna Regina, a Székely Mikó Kollégium diákja, aki a tudománykommunikációban felmutatott eredményeiért részesült benne. Krecht Hanna nem a küldöttséggel utazott, családja kísérte el Budapestre. Furus Ábelnek a hegedűjátékát is meghallgathatta a közönség, Vajna László pedig vetített képekkel kísért előadásban mutatta be annak történetét, 21 évesen, cukorbetegként hogyan teljesítette az Everesting kihívást, azaz a 8848 méteres távolságot kerékpáron, 24 óra alatt.

A díjkiosztó után a résztvevők megtekinthették az egyik szomszédos teremben megszervezett Álmok álmodói című időszakos kiállítást, amelyben kiemelt helyet foglalt el Bolyai János és életműve, ez pedig különösen megdobogtatta az erdélyi küldöttség szívét.

– Minden programszervező tanárnak ajánlom, pályázzanak, vigyenek ki tehetséges tanítványokat a Tehetségnapra, mert ez nagyon meg tudja őket erősíteni magyar öntudatukban. Oktatóként is merítkezni lehet abból, ha megtapasztaljuk, kint hogyan működik a tehetségek segítése a kormány nagyon bőkezű támogatásával, odafigyelésével. Mi itthon ezt a programot szűkebb keretekben műveljük, próbáljuk ugyanazt a koordináló, ösztönző szerepet felvállalni, de nekünk nincs a hátterünkben a kormány. Viszont ott a lelkesedésünk, sok esetben önkéntes munkánk, így nekünk is vannak eredményeink, például az Ady Endre-ösztöndíjakra a pályázást helyben bonyolítjuk, tehát hatékonyabbak is tudunk lenni – részletezte a Tehetségnap tanulságait Bereczki Kinga.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük