Felhívás!

Von der Leyen és Biden: továbbra is együttműködünk, hogy csökkentsük Oroszország energiából származó bevételeit

Von der Leyen és Biden: továbbra is együttműködünk, hogy csökkentsük Oroszország energiából származó bevételeit Külföld

Az EU és az Egyesült Államok továbbra is együttműködik, hogy a következő hónapokban tovább csökkentse Oroszország energiából származó bevételeit, ezáltal gyengítve azon képességét, hogy finanszírozni tudja az Ukrajnában kirobbantott, indokolatlan háborúját – írta hétfőn közzétett közös nyilatkozatában Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, és Joe Biden amerikai elnök.

A vezetők aláhúzták: Ukrajna megszállását követően Oroszország továbbra is politikai és gazdasági fegyverként használja a földgázt, nyomást gyakorolva az energiapiacokra, emelve a fogyasztói árakat, és veszélyeztetve a globális energiabiztonságot.

„Az Egyesült Államok és az Európai Bizottság fontos feladatot végez annak érdekében, hogy megszűnjék függőségünk az orosz energiától, de azt is elismerjük, hogy a kihívás óriási” – jegyezte meg a két vezető politikus.

Mint sajtóközleményükben hangsúlyozták, az európai energiabiztonsággal foglalkozó munkacsoport márciusi létrehozása óta az Egyesült Államok és az Európai Bizottság határozott lépéseket tett a fosszilis tüzelőanyagok iránti általános kereslet csökkentése érdekében. Az Európába irányuló globális cseppfolyósított földgáz (LNG) exportja 75 százalékkal nőtt, és az Egyesült Államokból az Unióba irányuló LNG-export csaknem megháromszorozódott tavalyhoz képest.

„Az Egyesült Államok kulcsfontosságú partner az európai régió gázellátásának fenntartható diverzifikálásában, többek között a kereslet-csökkentés támogatása és a tiszta technológiák felgyorsítása révén” – hangsúlyozta a sajtóközlemény.

Az Európai Bizottság és az Egyesült Államok arra ösztönzi továbbá az uniós tagállamokat, valamint az európai és az amerikai vállalatokat, hogy még az idén legalább 1,5 millió energiatakarékos intelligens termosztátot telepítsenek az európai háztartásokba.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. június 28., 14:48
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ursula mennyire vagy tisztában, hogy német létedre Németországot teszed tönkre. Mik ezek a termosztátos rossz viccek…hát a gázkazánosok legnagyobb része termosztátot használ és valószínűleg már a télen visszavettek a melegből. De mit csinál az ipar. De ha így haladunk az se lesz

 • User
  Dátum: 2022. június 29., 11:52
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Addig kell tovább menni ,amig földig rombolják az EU-t.Európa lesz a legnagyobb vesztes…ez már látszik az üz.anyag árakon
  és az euró gyengülésén is a dolláral és főleg a svájci frankkal szemben.Év végére az USA
  dollár le fogja körözni az eurót,a CHF már ostromolja a paritást.Vége lesz az EU mithosznak,a jóléti államnak.Lehet majd panaszkodni,jajgatni és főleg másokra fogni.És utána elmenni a sárga hajúnak a fodrászhoz meg a sminkeshez.