Hirdetés
Hirdetés

Utazás a Hold körül

Utazás a Hold körül Külföld

Yusaku Maezawa japán milliárdos lesz az első turista, aki Hold körüli utazásra indulhat az amerikai SpaceX cég űrhajójának fedélzetén. A korán sem veszélytelen űrkalandra különleges társaságban készül elindulni.

Az utazásra legkorábban 2023-ban kerülhet sor, és a 42 éves Maezawa lesz az első ember, aki a Hold körül repülhet a legutolsó Apolló-misszió óta, amelyre 1972-ben került sor. Nem hozták nyilvánosságra, hogy a divat világában érdekelt üzletember mennyit fizetett a különleges utazásért, de a Forbes magazin adataiból tudni lehet, hogy Maezawa Japán 18. leggazdagabb embere, vagyona eléri a 3 milliárd dollárt.

Maezawa egyik legnagyobb szenvedélye a modern műalkotások gyűjtése, saját bevallása szerint, tavaly 110,5 millió dollárt fizetett Jean-Michel Basquiat egyik munkájáért. A művészetért való rajongás hatására úgy döntött, hogy az utazásra több művészt is magával visz – jelentette be a SpaceX kaliforniai székhelyén hétfőn este tartott sajtótájékoztatón. A művészeket megkéri, hogy alkossanak valamit, miután visszatérnek az utazásból, a műalkotások pedig inspirációforrásként szolgálnak majd a többi ember számára – mondta a japán milliárdos.

Mindeddig csupán amerikaiak hagyták el a Föld körüli pályát. Az Apolló-missziók során, a 60-70-es években 24 űrhajós utazott a Hold felé. Közülük 12-en a Hold felszínére is léptek.

A világ első űrturistája Dennis Tito amerikai üzletember volt, aki 2001-ben megközelítőleg 20 millió dollárt fizetett azért, hogy egy Szojuz űrkapszula segítségével a Nemzetközi Űrállomásra jusson.

Elon Musk, a SpeceX ügyvezető igazgatója szerint Maezawa „a legbátrabb és legkalandvágyóbb” ember, és megtiszteltetésnek érzi, hogy az ő cégét választotta. Musk elárulta, a Maezawa-val tartó művészek számára ingyenes lesz az utazás, illetve lehetséges, hogy ő maga is velük tart majd.

Az űrturisták egy Big Falcon rakéta fedélzetén fognak utazni, amely azonban legkorábban öt év múlva lehet kész a repülésre. A rakéta megépítését 2016-ban jelentették be, és a valaha létezett legerősebb rakétaként mutatták be. Musk tavalyi nyilatkozata szerint, a rakéta 2022-ben próbarepülésre indul a Mars felé, 2024-ben pedig embereket is szállítani fog a vörös bolygóra.

A rakéta, melynek megépítési költségei közel 5 milliárd dollárra rúgnak, 118 méter hosszú lesz és akár 100 embert is képes lesz szállítani egyszerre. Musk szerint a rakétakilövő rendszert a jövőben a Mars és a Hold kolonizálására is használni lehet majd.

A SpaceX több milliárd dollárt kapott a NASA-tól, hogy különböző felszereléseket és ellátmányt szállítson a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére, ugyanakkor egy asztronautáknak szánt jármű megépítésével is megbízták. A cég következő terve, hogy 2019-ben az első magánvállalat legyen, amelyik embert küld az ISS-re.

(Mediafax)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük