Felhívás!

Túl sok lélegeztetőgépet vett Magyarország, szabadulnának a fölöslegtől

Túl sok lélegeztetőgépet vett Magyarország, szabadulnának a fölöslegtől Külföld

Azt a feladatot kapták a külügyi tárcától a magyar külképviseletek, hogy próbáljanak meg eladni nyolcezer lélegeztetőgépet – értesült a hvg.hu. A portál érdeklődésére a tárca megerősítette, hogy a “készleten felüli gépeket” valóban megpróbálják értékesíteni, azonban konkrét számot nem közöltek.

A koronavírus járvány első hulláma, azaz tavasz óta a magyar külügyminisztérium 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt. Most úgy tűnik, hogy a gépekből “túlvásárolta” magát az állam, a hvg.hu értesülései szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt a feladatot adta a külképviseleteknek, hogy próbáljanak meg eladni nyolcezer gépet, méghozzá beszerzési áron.

A hírportál megkérdezte a tárcától, hogy valóban akarnak-e értékesíteni lélegeztetőgépeket a külképviseletek segítségével. Ha igen, akkor mennyit, milyen típusú gépeket és milyen áron. A minisztérium válaszában azt írta, hogy a “stratégiai készleteken felüli gépeket” valóban megpróbálják értékesíteni, ez a folyamat jelenleg is zajlik. A tárca szerint erről korábban a sajtónak is beszámoltak.

A minisztérium válaszában nem tért ki arra, hogy milyen típusú gépeket és milyen áron akarnak értékesíteni. Azt viszont közölték, hogy szerintük, ahogy az első hullámban, úgy most is egyre több országban jelent problémát a lélegeztetőgépek hiánya.

“A járvány első hulláma alatt ez azt jelentette, hogy több európai országban az orvosoknak kellett eldönteniük, kinek jut gép és kinek nem, ki élhet, és kinek kell meghalnia. Ezt a szörnyű helyzetet Magyarország mindenképpen el akarta kerülni, ezért lélegeztetőgépek beszerzése mellett döntött. A lélegeztetőgépekért elképesztő verseny folyt a nemzetközi piacon, ebben a versenyben kellett helytállnunk. Kijelenthető, hogy Magyarországon semmilyen körülmények között nem fordulhat elő az, hogy valakinek nem jut lélegeztetőgép. A megfelelő számú gép rendelkezésre áll” – írták.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások