Hirdetés
Hirdetés

Theresa May elvesztette a brexithez szükséges parlamenti többséget

Theresa May elvesztette a brexithez szükséges parlamenti többséget Külföld

Az észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) nem szavazza meg a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét rögzítő, november végén kötött megállapodást – erősítette meg az egyik parlamenti képviselőjük kedd este az MTI tudósítása szerint.

A DUP nélkül a Theresa May miniszterelnök kormányának nincs meg a többsége a brit törvényhozásban, így továbbra is képtelenek lesznek jogi formába önteni a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodást, amit az EU tagországai már aláírtak.

A londoni alsóház kötelezte kedden a brit kormányt annak a jogi útmutatásnak a maradéktalan nyilvánosságra hozatalára, amelyet a kabinet jogi főtanácsadója állított össze a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodáshoz.

A kedd esti alsóházi szavazás szimbolikus jelentőségű és érzékeny vereség volt a konzervatív párti kormány számára, mivel éppen egy héttel előzte meg a Brexit-megállapodás egészéről jövő keddre kitűzött alsóházi voksolást, és éppen a szavazás előtti ötnapos vita kezdőnapjára esett.

Hirdetés
Hirdetés

A teljes jogi útmutató nyilvánossá tételét követelő ellenzéki indítványt az alsóház kedd este 311-293 arányban szavazta meg. Az elfogadott indítvány a modernkori brit politikatörténetben példátlan módon megállapította, hogy a kormány testületileg megsértette a parlamentet, amiért az alsóház kérése ellenére eddig nem hozta nyilvánosságra a jogi tanácsot.

A hatpárti ellenzéki beterjesztés szerint emiatt kialakult a „contempt of Parliament” állapota, amely az ősi angol-brit parlamentáris eljárásjog alapján annak kimondását jelenti, hogy a kifogásolt magatartás elkövetői akadályozták a parlament munkáját, és így megsértették a törvényhozás szuverén jogosultságait.

Ezt a brit parlamentarizmus modernkori alkotmányos történetében eddig csak egyéni képviselők esetében mondták ki, és ebben az esetben a szankciók az adott képviselő határozott idejű felfüggesztésétől végleges kizárásáig terjedhetett, de egy egész kormány esetében még nem mondta ki az alsóház a „contempt of Parliament” testületi tényállását.

Hirdetés
Hirdetés

A kormány közvetlenül a kedd esti szavazás után bejelentette, hogy az alsóház döntésének megfelelően közzéteszi a teljes jogi útmutatót.

Theresa May miniszterelnök a Brexit-megállapodásról kedd este elkezdődött ötnapos vitasorozat bevezető felszólalásában kijelentette: a tartalékmegoldás „nem valamiféle trükk”, amelynek célja az lenne, hogy az Egyesült Királyságot „az idők végezetéig” az EU-hoz kösse. Hozzátette: inkább „a végtelenségig húzódó” Brexit-vita gyakorol „maró hatást” a brit politikára, és ezért is kötelessége a parlamentnek a kilépési megállapodás elfogadása a jövő héten.

Theresa May szerint a képviselőknek is meg kell érteniük, hogy „az élet kompromisszumokból áll”. A kormányfő ismét elvetette az újabb EU-népszavazás kiírását szorgalmazó kezdeményezéseket, mondván: ez csak az ország megosztottságát mélyítené tovább.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük