Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az ellenzék szerint leváltották Dragneát és Iordachet, a PSD szerint ez nem igaz

Az ellenzék szerint leváltották Dragneát és Iordachet, a PSD szerint ez nem igaz Románia

Az ellenzéki alakulatok a képviselőház házszabályában és az alkotmányban előírtaknak megfelelően jártak el a szerdai ülésen Liviu Dragnea és Florin Iordache tisztségből való menesztése kapcsán – hangsúlyozta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) alsóházi frakcióvezetője, Raluca Turcan. A Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetői szerint Liviu Dragnea és Florin Iordache már csak volt vezetői a képviselőháznak. Ezzel szemben, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint hamis ez az állítás.

Az alsóház plénumának botrányba torkollt ülése után Raluca Turcan azt mondta, a PNL, az USR, a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Pro Románia, a független képviselők, valamint a nemzeti kisebbségek csoportjába tartozó képviselők szerdán „visszaállították a demokráciát és a törvény tiszteletét” a képviselőházban. A PNL bebizonyította, hogy Liviu Dragnea képviselőházi elnök és Florin Iordache alelnök vétett az alkotmány ellen, ezért megérdemlik, hogy mentsék fel őket tisztségükből – tette hozzá Turcan.

Hangsúlyozta, a Dragnea és Iordache leváltására irányuló javaslatukkal maradéktalanul betartották a házszabályban és az alkotmányban előírtakat, illetve az alkotmánybíróság határozatait. „Reméljük, minél rövidebb időn belül sor kerül majd e két, napirendre tűzött és megvitatott határozattervezettel kapcsolatos végső szavazásra, és Liviu Dragnea, valamint Florin Iordache végképp a múlté lesz” – fogalmazott Turcan.

Hirdetés
Hirdetés

Eugen Tomac PMP- és Dan Barna USR-elnök szerint Liviu Dragnea és Florin Iordache már csak volt vezetői a képviselőháznak, lévén, hogy a PSD és az ALDE elveszítette a többséget az alsóházban.

„Legnagyobb győzelmét könyvelhette el az ellenzék, mert ma a képviselőház plénuma szuverén módon meneszette tisztségéből Liviu Dragneát és Florin Iordachét” – mondta Tomac.

Dan Barna emlékeztetett az alkotmánybíróság 2012-es határozatára, amelyben a taláros testület a Roberta Anastase házelnöki tisztségből való felmentésével kapcsolatos ügyben kimondta, a plénumnak jogában áll ilyen döntést hozni.

PSD: Hamis az az állítás, hogy az alsóháznak nincs elnöke

A képviselőház szerdai vitája után Daniel Suciu szociáldemokrata frakcióvezető úgy nyilatkozott: szerette volna, ha megtartják a végső szavazásokat a hétfőn megvitatott törvénytervezetek ügyében, mert ezzel bebizonyosodott volna, hogy a PSD képviselőházi többségének elvesztése nem reális.

A PSD alsóházi frakcióvezetője kijelentette, jó lett volna megtartani a végső szavazást, mert így kiderült volna, hogy csak egy ‘rögeszme’ az az elképzelés, hogy a hatalmon levő koalíció elvesztette többségét a képviselőházban. Hozzátette: hamis az ellenzéknek az az állítása, hogy az alsóháznak jelenleg nincs elnöke és alelnöke.

Lia Olguţa Vasilescu szociáldemokrata képviselő ugyanakkor azt állította, hogy Nicolae Neagu (PNL) azt kérte az ülést vezető Florin Iordachétól, hogy hagyja el helyét, és beszéljen Klaus Iohannis államfővel telefonon.

Hirdetés
Hirdetés

„Ma erőszakos kísérlet történt Liviu Dragnea képviselőházi elnök leváltására. Tudjuk, hogy választási év következik, tudjuk, hogy a párhuzamos állam igyekszik olyan helyzetbe hozni minket, hogy ne legyen egy megfelelő jelöltünk a választási kampányban, a legaggasztóbb számomra azonban az, hogy a képviselőház éléről két PSD-s alelnök eltávolítását kérték. Nem értjük, a harmadikat miért nem akarták leváltani – Carmen Mihălcescu asszonyt. Ma azt láttuk, hogy 9:30-kor a parlamentből a DNA-hoz hívták, tehát mindezen erők összehangolva működnek. És még egy fontos részlet: az ülésvezetőt, vagyis Iordache urat arra kérte egy liberális párti képviselő, hogy hagyja el székét, és telefonáljon Klaus Iohannis elnöknek. Ez a mai ülésen történt. Iordache úr visszautasította, hogy telefonon beszéljen” – nyilatkozta a volt munkaügyi miniszter.

Az újságírók érdeklődésére, hogy melyik PNL-s képviselőről van szó, Lia Olguţa Vasilescu azt felelte: „Neagu úrról”.

Hozzátette: ami a parlamentben történt, azt bizonyítja, hogy a parlamenten kívüli erők befolyásolták a plénumban történteket. Vasilescu szerint ugyanis Iordachét azért szólították telefonhoz, hogy az alsóház PNL-s alelnöke ülhessen a helyébe, és megkezdődhessen a házelnök leváltása. Minderről Florin Iordachétól értesült, tette hozzá Lia Olguţa Vasilescu.

Neagu cáfolja Vasilescu állításait

Cáfolta Nicolae Neagu, a nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője Lia Olguţa Vasilescu szociáldemokrata párti képviselő azon állítását, miszerint Florin Iordache alsóházi alelnököt telefonhoz hívta, hogy beszéljen Klaus Johannis államfővel.

Neagu azt mondta, „azt kérte, azt tanácsolta” Florin Iordachénak, hogy hagyja el ülésvezetői székét és távozzon az ülésről.

„Nem beszéltem Klaus Johannis elnökkel három héttel ezelőtti találkozásunk óta. (…) Nem beszéltem vele se személyesen, se telefonon. Nincs is meg a telefonszáma, nem beszéltem vele, nem hívott fel se ő, se senki más a Cotroceni-palotából. Ha valaki arra gyanakszik, hogy beszéltem Johannis elnökkel, nyilván ez egyesek félelméből fakad, de nem történt meg. Való igaz, hogy egy adott pillanatban közelebb mentem az ülést vezető Iordache úrhoz, és azt javasoltam neki, hogy mivel időközben megváltozott a többség, amely szavazatát adta valamire – éspedig Dragnea elnök úr leváltására – neki abban a pillanatban le kellene zárnia küldetését. És mivel évek óta ismerjük egymást, azt mondtam neki: Ha nehezedre esik ez kissé, meghívlak egy kávéra” – idézte fel a liberális párti képviselő a történteket.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük