Felhívás!

Száztíz éve elveszett, de most megkerült a galambposta üzenete

Száztíz éve elveszett, de most megkerült a galambposta üzenete Külföld

Valószínűleg postagalamb veszítette el azt az 1910-ben írt katonai üzenetet, amelyet véletlenül találtak meg Franciaországban. A kapszulában most egy igen jó állapotban fennmaradt, kézírásos német nyelvű üzenetet találtak, melyet a góthoz hasonló betűkkel vetettek papírra, ezért nehéz volt megfejteni.

A 110 éves üzenetre egy sétáló pár bukkant rá a franciaországi Felső-Rajna megyei Ingersheim közelében. A kis alumíniumkapszulát rokonaik tanácsára a közeli Ligné múzeumának adták át. Az intézményt a Vogézek elzászi oldalán az első világháború idején 1915-ben vívott ütközet emlékére emelték.

“A kapszulában egy igen jó állapotban fennmaradt, kézírásos német nyelvű üzenetet találtak, melyet a góthoz hasonló betűkkel vetettek papírra, ezért nehéz volt megfejteni” – magyarázta Dominique Jardy, az intézmény kurátora, aki szerint annyira ritka kincs került a kezébe, amilyenhez negyven éve nem volt szerencséje.

Jardy “egy német barátját” hívta segítségül az írás megfejtéséhez. A levelet egy porosz gyalogosezred egy Ingersheimtől északra állomásozó tisztje küldte egy feljebbvalójának, aki ugyanannál az egységnél szolgált. A szövegben Bischwihr és Ingersheim közötti műveletekről volt szó, Elzász akkor Németországhoz tartozott.

Az üzenetnek összesen négy példányát adták fel négy galambbal, egyikük az indulás után nagyon hamar el is hagyhatta a küldeményt, amit végül 2020-ban találtak meg.

Az üzenet írásának dátumában kissé bizonytalanok voltak, mert az évszám utolsó számjegye nehezen volt olvasható, nem látszott jól, hogy 1910 vagy 1910. július 16-ai a keltezés. Jardy szerint 1910, mivel “lehetetlen, hogy 1916 legyen a dátum”.

A levelet a múzeumban állítják ki olyan körülmények között, hogy ne romolhasson az állapota.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.