Felhívás!

Százmillió forinttal támogatja a magyar kormány a székelyföldi lovassportot

Százmillió forinttal támogatja a magyar kormány a székelyföldi lovassportot Külföld

A székelyföldi lovassport százmillió forintos támogatását jelentette be csütörtökön egy Homoródfürdőn tartott lovas fórumon Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár elmondta: a program keretében Székelyföld valamennyi bejegyzett lovas egyesülete kétmillió és hétmillió forint közötti támogatáshoz jut, melyből olyan fejlesztéseket végezhet el, amelyekre önerőből csak két-három, de akár öt év alatt lett volna lehetősége. Azt is hozzátette: a humán erőforrás fejlesztésére is fordítható támogatás – reményei szerint – hosszú folyamat első lépése. A 28 székelyföldi lovas egyesület számára egy korábban végzett felmérés adatai alapján ítélték meg a támogatási összegeket. Amikor az egyesületek kitöltötték a kérdőívet, nem tudták, hogy a közölt adatok alapján támogatáshoz jutnak.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: a nemzetpolitikában egyre nagyobb figyelmet fordítanak a sportra, és ez oda vezetett, hogy 101 évvel a trianoni döntés után immár a sportban is egységes Kárpát-medencéről lehet beszélni. Megemlítette: a magyar kötődésű székelyföldi, felvidéki, vajdasági futballcsapatok jól szerepelnek országaik bajnokságában, a jégkorong Erste Ligában pedig kiemelkedő teljesítményt nyújtanak az erdélyi klubok.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a lovassport támogatása azért is fontos, mert a ló a magyar identitás része. Egyes feltételezések szerint a különböző ázsiai törzsek a ló háziasítása folyamatában alkottak szövetséget, amelyet aztán magyarnak neveztek el. Hozzátette, a Kárpát-medencébe is a lovas nomád életmód vezette el a magyarokat.

Makkai Péter, a romániai Munkaügyi és Szociális Védelmi Minisztérium államtitkára felszólalásában kijelentette: támogatta azt a kezdeményezést, hogy a lovasterapeuta és a lovász kerüljön be a romániai szakmák lajstromába.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke elmondta: a székelyföldi lovasélet a professzionalizálódás magasabb szintjére lépett. Egyre nő azoknak a száma, akik megélnek belőle. Ez szerinte azt is jelenti, hogy van jövője a lótenyésztésnek és a lovassportoknak a vidéken.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. január 7., 17:02
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ilyen gesztusok verik ki a biztosítékot a
  magyarországi táposmagyaroknál.Van egy betelefonáló műsor ott,A+Tv ,ahol egyes
  betelefonálók mindig szóvá teszik hogy a
  kormány meg persze “a zorbány” rengeteg pénzt ad az erdélyieknek(sokszor a románoknak meg az ukránoknak nevezik),akkor ,amikor sokan éheznek és jájj
  a segélyke nem elég mert ellopják a pinzt
  (igen így ,pinz).Azt nem értem ,hogy akik részesülnek ezekből a támogatásokból ,miért nem szerveznek egy olyan akciót-gazdák ,vállakozók-akik néhány kamion pityókát,,káposztát átküldenek a határ mentére öregotthonoknak,hogy kérem szépe mi is adunk valamit cserébe mert van honnan.Nálunk 1 lej/kg (kb73 Ft.,ott 200-250
  sőt 300Ft.is van kilója.Ha néhány székely faluban csak egy pár gazda ,na meg a pityókabárók is talán ezt megszerveznék és a média is tudomást szerez róla és leadják ,az egy jó pontot hozna.A szállitást is meg lehet oldani ,hiszen Kézdin ,Szentgyörgyön vannak vállalkozók…tudom fitotechnikai engedély kell a zöldség fuvarozásához ,de ha Törökországnól meg Egyiptomból be lejet hozni ,akkor ez is megoldható.Csak az akaraton múlik.

 • User
  Dátum: 2022. január 10., 13:24
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Nem kell nekunk a ti pityokatok es ne gyertek ide szavazni mert ne fizetitek itt az adot csak nyugdijert jottok ide meg keregetni ,nalunk is van eleg szegeny mert orban elopja a penzt Maradjatok otthon es vigyetek oda magatokhoz az orbant is.

  • User
   Dátum: 2022. január 11., 11:16
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Na ezért kell elmenni szavazni ,mert amikor a moslékok gyülekezete beül abba a bizonyos tv stúdióban mindig megemlítik ,hogy ukránok meg románok kapnak rengeteg pénzt amikor Magyarországon a mélyszegénység uralkodik.El lehet menni
   akár egy kisvárosba is ,tele vannak az utcák
   új autókkal ,épitkezések ,felújitások…persze
   vannak szegények is ,de hol nincsenek?
   Ilyen a globalizált világ vége a jóléti államnak…ott van a minta példa Svédország
   ,mi lett belőle.Nem csak a pénz jelenti a jólétet.

   • User
    Dátum: 2022. január 11., 18:49
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Gondolom semmi problémát nem lát a következőkben sem:
    – a román állam Moldovai iskolákat és óvodákat épít, miközben itthon sok helyen a WC az udvaron van
    – a román állam pénzt költ XY-ra és nem kórházakat épít
    – a “mi” pénzünkből támogatják a moldvai, havasalföldi megyéket

 • User
  Dátum: 2022. január 11., 1:55
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Disznótor nem erőszak, akkor nem kell pityókaszállítmánnyal bajlódni legalább, nekünk a könnyebb. A káposztát azt nem utasította vissza, de ezek után még meggondolandó, hogy megérdemlitek-e. Nem megyünk oda szavazni, mert levélben kell elküldeni. Eddig sem mentünk oda, ha meg dolgozni sem megyünk oda akkor nyugdíjat sem kaphatunk onnan, nem tudja a dolgok menetét, csak alaptalanul vádaskodik. Az itt kommentelők nem is kapnak abból a pénzből. De aki kapja jól is teszi, ha zsebrevágja, mert fordított esetben te is ezt tennéd!