Felhívás!

Már a tetoválást is szabályozná az Európai Bizottság

A brüsszeli bürokrácia rajta hagyná a keze nyomát az európai tetoválásokon is. No, nem tartalmi elemekbe szólna bele Brüsszel, hanem azért mérlegelik a tetkók szabályzását, mert nincs még olyan EU-s direktíva, amely meghatározná és előírná, milyen kémiai összetételű festékanyagokkal dolgozhatnak a tetoválószalonok művészei.

 

Ahhoz képest, hogy az EU-ban a kozmetikumok és a textilipar területén szigorú feltételek vonatkoznak a festékekre, az emberi bőrre alkalmazott színezőanyagok még mindig szűz területnek számítanak. A hivatalnokok azonban szagot fogtak, és már beindultak a bürokrácia nehézkesen csikorgó fogaskerekei.

 

A szabályzás célja a fogyasztók egészségügyi kockázatának csökkentése, biztonságuk garantálása. Ezért még tavaly felkérte a Bizottság az Európai Vegyianyag Ügynökséget (ECHA), hogy kutatassa meg, mennyire károsak a tetoválások elkészítésére használt anyagok. Az azóta elkészült 500 oldalas jelentésben az ECHA 500 oldalon mintegy 4000 különböző festékanyagot nevez meg, melyek használatát nem tartja kívánatosnak.

 

A tanulmány szerint sok esetben nem az erre a kifejezett célra készülnek a tinták (előfordul, hogy autó- vagy műanyagfestéket alkalmaznak), és a fogyasztók sem kíváncsiak azok kémiai összetételére (max. arra, hogy vegán-e). Pedig 2003 óta 7%-al megnőtt a tetoválásokkal élő európai állampolgárok számaránya – 2016-ban, két éve már az Unió lakosságának 12%-a viselt magán valamilyen bőrvarratot. Az Ügynökség már csak ezért is indokoltnak látja a regulázást.

Az Európai Tetoválás és Festékkutató Társaság vezetője, Jørgen Serup, aki egyben bőrgyógyász is a koppenhágai egyetemi kórházban, osztja a jogalkotást szorgalmazók véleményét. Szerinte az elsősorban ipari használatra előállított festékek gyártói sem örülnek termékeik ilyen célú felhasználásának, és nem is kívánnak felelősséget vállalni az esetleges egészségkárosító mellékhatásokért. Ugyanakkor a doki szerint a tetováló szalonok sem tüntetik fel sehol, hogy milyen összetételű anyagokat visznek fel a bőrre, illetve az alá.

 

De nem egyértelmű azonban az egészségügyi kockázat. És bár találtak rákkeltő anyagokat némely festékben, a tetoválások és a bőrrák kialakulása közti összefüggést semmilyen tudományos vizsgálat nem igazolja.

 

Akárhogy is, az ECHA tudományos testülete év végéig benyújtja javaslatait az Európai Bizottságnak, azoknak pedig három hónap áll majd a rendelkezésükre, hogy eldöntsék, élnek-e a szabályozás lehetőségével.

 

(Fotók: boszniai horvát katolikus asszonyok hagyományos tetoválása)

(444, politico)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.