Felhívás!

Nem hosszabbítják meg az év végén lejáró átmeneti időszakot

Nem hosszabbítják meg az év végén lejáró átmeneti időszakot Külföld

Júliustól felgyorsítják a brexittárgyalásokat, hogy az év végéig meg tudjanak állapodni az EU és Nagy-Britannia között a kilépés utáni kapcsolatának részleteiről – jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök és a három legfőbb uniós intézmény elnöke közös nyilatkozatban.

A brit és uniós vezetők videókonferenciája után azt is kihirdették: akármi is lesz, nem hosszabbítják meg az év végén lejáró átmeneti időszakot.

Bár a brexit politikai része véget ért azzal, hogy az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az EU-ból, a feleknek továbbra is meg kell egyezniük a gazdasági és egyéb kapcsolatokról az év végéig tartó átmeneti időszakban. A partnerek június végéig megállapodhattak volna abban is, hogy az átmeneti időszakot és a tárgyalásokat egy-két évvel meghosszabbítják, de ezt a britek elutasították.

A brexittárgyalások az elmúlt fél évben alig haladtak előre, ami Michel Barnier, az EU főtárgyalója szerint nem a koronavírus-járvány miatti nehézségek, hanem a britek makacssága miatt alakult így, akik nem értik meg, hogy a kilépés után nem lehet az EU tagság előnyeiből válogatni bizonyos kötelességek nélkül.

Az alábbi négy területen nem tudnak dűlőre jutni:

  • halászat,
  • méltányos versenyfeltételek a kereskedelemben,
  • igazságügyi és rendőri együttműködés a büntetőügyekben,
  • keretegyezmény, amely általánosságban szabályozza a felek kapcsolatait a jövőben.

Ha az átmeneti időszak egyezség nélkül ér véget, vagyis Nagy-Britannia nem tud megállapodni az EU-val a kereskedelemről, az beláthatatlanul negatív következményekkel járna majd a brit gazdaság számára. Ugyanis – ahogy erre Barnier két hónapja már felhívta a figyelmet  – egy 66 milliós piac képviselői tárgyalnak egy 450 milliós piac képviselőivel. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.