Felhívás!

FRISSÍTVE: Megkezdődött Joe Biden és Vlagyimir Putyin találkozója Genfben

FRISSÍTVE: Megkezdődött Joe Biden és Vlagyimir Putyin találkozója Genfben Külföld

Román idő szerint fél 3 körül elkezdődött Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök találkozója Genfben.

Vlagyimir Putyin végül elállt attól az eredeti tervtől, hogy a svájci államfő hivatalosan köszöntse őt a genfi repülőtéren, és helyette a landolás után azonnal a csúcstalálkozónak helyt adó villába indult.

A felek előre jelezték, hogy a csúcstalálkozó eredményeként nem számítanak komolyabb áttörésre a kétoldalú kapcsolatokban, és valószínűleg lesznek nézeteltérések, de azt remélik, hogy a tárgyalások stabilabb és kiszámíthatóbb viszonyhoz vezethetnek majd a két ország között.

A tárgyalások várhatóan kora estig tartanak. Szűk körű megbeszélés lesz először a két elnök és a két külügyminiszter részvételével. Ezután a két küldöttség bővített létszámban ül majd tárgyalóasztalhoz két, mintegy kétórás fordulóban.

A találkozónak helyt adó festői Villa La Grange-ba először az orosz delegáció, majd valamivel később Joe Biden amerikai elnök küldöttsége érkezett meg. A tárgyaló feleket Guy Parmelin svájci államfő fogadta.

A csúcsot fokozott járványvédelmi óvintézkedések mellett tartják meg, a küldöttségek tagjai számára kötelező a PCR-szűrés. A tárgyalásokat követően a két elnök a hagyományoktól eltérően nem közösen, hanem külön tart majd sajtóértekezletet.

FRISSÍTÉS: Véget ért a csúcstalálkozó

Véget ért Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai csúcstalálkozója Genfben – közölte a Fehér Ház.

A vezetők órákon át tanácskoztak a Villa La Grange-ban. A megbeszélések két ülésben zajlottak. Az első, körülbelül 93 percig tartó, szűkkörű tanácskozáson az elnökökön kívül Szergej Lavrov orosz, illetve Antony Blinken amerikai külügyminiszter, valamint tolmácsok vettek részt. A második, kibővített körben zajló, mintegy 65 perces megbeszéléshez több orosz és amerikai tisztségviselő csatlakozott.

Putyin és Biden hamarosan sajtótájékoztatót tart az átbeszélt kérdésekről, előbb az orosz, utána az amerikai elnök nyilatkozik a sajtónak.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.