Felhívás!

Listába szedték, hol lehet leginkább elkapni a koronavírust, és hol van rá a legkisebb esély

Listába szedték, hol lehet leginkább elkapni a koronavírust, és hol van rá a legkisebb esély Külföld

Egy amerikai lap megpróbálta kideríteni, melyek azok a helyek és tevékenységek, amelyek rizikósabbak egy járványveszély alatt.

Bár a világ sok pontján már lazább szabályok vannak érvényben, orvosoktól, virológusoktól, ápolóktól a mai napig ugyanazt hallani: a koronavírus nem tűnt el, csak takaréklángon ég. Hogy segítse saját olvasóit, és persze a többi embert, az amerikai Michigan Live összegyűjtötte a járványveszély miatt legrizikósabb helyeket, valamint tevékenységeket.

A különböző helyszínek kockázatait egy 1-től 10-ig terjedő skálával mérte a lap, amelyhez orvosoktól kértek segítséget. A szakemberek több tényezőt is figyelembe vettek a lista elkészítéséhez. Fontos szempont volt, hogy a tevékenység kül- vagy beltéri elfoglaltságot jelent-e, és általa milyen közel kerül valaki a másikhoz.

A skála szerint a legrizikósabb tevékenység a kocsmai időtöltés (ezt 9 pontra értékelték), illetve a zenei koncertek látogatása lett; ez gyakorlatilag a lista legtetején álló elem, itt lehet a legnagyobb eséllyel elkapni a vírust.

Nyolc pontot kapott az edzőtermek, stadionok látogatása, mert ezeken a helyeken szintén sok ember jöhet össze, és nehéz csökkenteni a másiktól való távolságot. A nyilvános medencék (7 pont a 10-es skálán) szintén rizikós helynek minősülnek a vírus miatt a szakértők szerint.

Érdekesség, hogy a fodrászok, borbélyok és mozik a lista középső mezőnyébe kerültek: a 10-es skála alapján “csak” hatos rizikóval rendelkeznek. A repülőgépek öt, a rendelők négy, a könyvtárak, boltok és üzletek három, a biciklizés, futás, szabadtéri edzés pedig kettes besorolást kapott. A felsorolást nézve a házhozszállítás rendelkezik a legkisebb kockázattal.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.