Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Legalább 15 ezren haltak meg Európában az idei hőhullám miatt

Legalább 15 ezren haltak meg Európában az idei hőhullám miatt Külföld

Becslések szerint legalább 15 ezren haltak meg Európában az idei hőhullám miatt – közölte hétfőn Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója.

Kluge kiemelte, hogy a legsúlyosabban érintett országok Németország és Spanyolország voltak.

A feljegyzések kezdete óta az idei év júniusa, júliusa és augusztusa volt a legmelegebb három hónap, a szokatlanul magas hőmérséklet pedig a középkor óta nem látott szárazsághoz vezetett Európában.

„Az országok által biztosított adatok alapján úgy becsülik, hogy legalább 15 ezer ember vesztette életét közvetlenül a 2022-es hőség miatt” – mondta Kluge. „Csaknem négyezer halálesetet jelentettek az egészségügyi hatóságok a három nyári hónap alatt Spanyolországban, több mint ezret Portugáliában, több mint 3200-at Nagy-Britanniában, és mintegy 4500-at Németországban” – hívta fel a figyelmet a szakértő, hozzátéve, hogy a becsült érték még növekedhet tekintettel arra, hogy egyre több ország közli erre vonatkozó adatait.

A hőhullámok keltette aszályok terméskiesést, rekord mértékű erdőtüzeket és rendkívüli mértékű terhet okoztak a kontinens energiahálózatának. Nagy-Britanniában a júniusi-júliusi kánikula során 40 Celsius-fok fölé is emelkedett a hőmérő higanyszála.

A múlt héten publikált ENSZ-jelentés szerint Európa melegszik a leggyorsabban, az elmúlt három évtizedben a globális átlagnál több mint kétszer nagyobb hőmérséklet-emelkedést mértek.

forrás: MTI

fotó: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük