Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Százhatodik születésnapját ünnepelte Mihai Șora román író, filozófus

Százhatodik születésnapját ünnepelte Mihai Șora román író, filozófus Külföld

Százhatodik születésnapját ünnepelte hétfőn Mihai Șora román író, filozófus, volt miniszter.

A közösségi médiában továbbra is aktív közéleti személyiség a századik születésnapján elölről kezdte az időszámítást. Mostani születésnapjára olyan fotót tett közzé magáról, melyen egy hatos számjegyet formázó piros léggömbbel szerepel. Azt írta melléje: “Jó reggelt, gyerekek. Ha hétfő, akkor ölbe vesszük a hatost… A hagyományos fénykép a léggömbbel”. Utóiratként azt fűzte hozzá, hogy jövőre kezdődik az iskola.

Az író népszerűségét jelzi, hogy a közel 300 ezer követője közül hétfő délutánig több mint 9300-an kívántak neki boldog születésnapot.

Mihai Șora születési anyakönyvi kivonatát még az Osztrák-Magyar Monarchiában állították ki 1916. november 7-én. A Temesvár közelében fekvő Temesjenőn (Ianova) született, középiskolai tanulmányait Temesváron végezte, majd Bukaresti Tudományegyetemen tanult filozófiát. Eugene Ionescóval együtt kapta meg 1938-ban a Bukaresti Francia Intézet ösztöndíját tanulmányai párizsi folytatásához. Grenoble-ben doktorált 1944-ben, és Párizsban dolgozott kutatóként. Első filozófiai tárgyú könyvét is francia nyelven közölte. 1948-ban azonban hazalátogatott Romániába, ahonnan a kommunista hatóságok nem engedték visszatérni Párizsba.

A diktatúra idején előbb a külügyminisztériumban dolgozott referensként, majd az idegen nyelvű könyvek, később pedig az irodalmi és művészeti könyvek állami kiadóját vezette.

A Ceaușescu-diktatúra 1989-es megdöntése után már 73 évesen vállalta el az oktatásügyi tárca vezetését a Petre Roman-kormányban. A tisztséget fél évig töltötte be. Nyíltan kifejezte szimpátiáját 1990-ben a kommunista visszarendeződés ellen szerveződő diákmozgalmakkal.

Mihai Șora többször is állást foglalt az önálló romániai magyar egyetem létrehozása mellett. A Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban (Tusványos) 2000-ben tartott előadásában elmondta: erdélyi románként azért küzd a magyar egyetemért, mert jól tudja, hogy Trianon előtt jeles erdélyi magyar értelmiségiek is harcoltak a román nyelvű oktatás bevezetéséért.

Mihai Șora 98 évesen újranősült, és előrehaladott kora ellenére szellemi frissességről és erkölcsi tartásról tesz bizonyságot. Száz év fölött is részt vett azokon a tüntetéseken, amelyek az igazságszolgáltatási törvények módosítása ellen szerveződtek a szociáldemokrata kormányok idején.

Mihai Șorát több irodalmi és filozófiai díjjal tüntették ki, 2016-ban Románia Csillaga Érdemrendet, 2018-ban pedig az Európai Parlament Európai Polgár Díját kapta meg.

forrás: MTI

fotó: Mihai Șora/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük