Felhívás!

Jégpáncélba burkolt egy amerikai várost a vihar

Jégpáncélba burkolt egy amerikai várost a vihar Külföld

A téli hideg a közelmúltban félelmetes dolgokat művelt a New York állambeli Erie-tónál: a vízpart mellett fekvő házak egy részét nyugtalanító érzést keltő jégszobrokká alakította. De nem csak a házakat. A fagy és a szél vastag és szilárd jégrétegekkel zárt le mindent, amelyeken hosszú, fagyos hajhoz hasonlító jégcsapok is „lengedeznek”.

Az Erie-tó a világ tizedik legnagyobb felületű tava, amely az Amerikai Egyesült Államok és Kanada határán helyezkedik el. A Nagy-tavak öt tagja közt a legdélebbi fekvésű, a negyedik legnagyobb felületű, ugyanakkor a legsekélyebb, a legkisebb víztömegű és a legmelegebb. Emiatt is lepte meg nagyon a kutatókat a bizarr jégszobrok kialakulása, amire korábban még soha nem volt példa.

“Február végén két napon át 90 kilométeres óránkénti szelet mértünk az Erie-tónál, azon a szakaszon, ahol a tó vize átfolyik a Hoover Beach szomszédságába” – írta az AccuWeather időjárással foglalkozó online portál. – A tartósan fagypont alá csökkent hőmérséklet mindenhol megszilárdította azt a vizet, ahová a szél fújta, ami egy komoly, jeges bevonatot képzett mindenen, többek között a házakon is.

Az év ezen időszakában az Erie-tó felszínét általában jégtakaró borítja, ami a legtöbb esetben megakadályozza, hogy komolyabb viharok során a jeges víz a partra jusson. A tó keleti része azonban idén szinte jégmentes maradt.

A jégszobrokká vált házakról és autókról készült fényképek azóta elözönlötték a közösségi oldalakat.

“Nagyon sötét van a házam belsejében, ami teljesen irreálisnak tűnik” – mondta Ed Mis, a Hoover Beach egyik lakója a CNN online portáljának. – A környéken korábban már tapasztaltunk hasonló, furcsa jégalakzatokat, ám ilyent még soha: ez most az évtized legszélsőségesebb eseménye.

A becslések szerint a házakat takaró jég vastagsága körülbelül egy méter, és annyira tömör, hogy blokkolja az ablakokon keresztül érkező nappali fényt. De nem csak a házakat, hanem például az autókat vagy a fákat, bokrokat és padokat is beborította ez a különös jégtakaró.

(Origo)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.