Felhívás!

Január végére lehet meg az Oxford-AstraZeneca-vakcina EU-s engedélye

Január végére lehet meg az Oxford-AstraZeneca-vakcina EU-s engedélye Külföld

Január utolsó hetének végén adhat ki az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) forgalmazási engedélyt az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár által az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen közösen kidolgozott oltóanyagra, és az új termék révén februárban már jelentősen több vakcinával lehet folytatni az oltási kampányt – mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter pénteken Berlinben.

Jens Spahn közegészségügyi vezetőkkel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy az Oxford-AstraZeneca-vakcina megjelenése “érezhető változással”, az oltóanyag-ellátás számottevő javulásával jár majd.     Pontos számokról még nem lehet beszélni, de az tudható, hogy a  tömeggyártás az engedélyeztetési eljárás előtt beindult, így az engedély kiadásával együtt jelentős mennyiségben áll majd rendelkezésre az új vakcina – mondta a miniszter.

Hozzátette, hogy tovább javítja majd az ellátást, amikor – ugyancsak februárban –  elkészül a német BioNTech hazai saját, a partner amerikai Pfizertől független oltóanyaggyártó üzeme Marburgban.

Az EMA engedélyével már rendelkező készítményekkel – a Pfizer-BioNTech- és a Moderna-féle vakcinával – mintegy másfél millió  embert oltottak be, több százezren a második adagot is megkapták. A kampány a tervek szerint halad előre, így már az idősotthonokban és a bentlakásos gondozási otthonokban élők 60 százalékát beoltották – ismertette az egészségügyi miniszter.

Mint mondta, Németországban még tetőzik a járvány második hulláma, de már javul a helyzet. Az új fertőződések és az intenzív kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma “bátorítóan” alakul, a korlátozások  viszont továbbra is szükségesek, és elsietett visszavonásuk ismét felerősítheti a járványt.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.