Felhívás!

Fehér Ház: az Ukrajna elleni orosz invázió bármelyik nap elkezdődhet

Fehér Ház: az Ukrajna elleni orosz invázió bármelyik nap elkezdődhet Külföld

Az Ukrajna elleni orosz invázió bármelyik nap elkezdődhet, és még a téli olimpia vége előtt megtörténhet – mondta Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján pénteken.

“Az oroszok abban a helyzetben vannak, hogy bármelyik nap jelentős katonai akciót indíthatnak Ukrajnában” – fogalmazott Sullivan.

“Fontos számunkra, hogy kommunikáljunk szövetségeseinkkel és partnereinkkel, az ukránokkal és a még mindig ott tartózkodó amerikai állampolgárokkal” – tette hozzá.

“Ugyanakkor tisztázni akarom: nem azt állítjuk, hogy Putyin elnök végleges döntést hozott” – folytatta Sullivan, aki szerint a helyszíni tapasztalatok és a hírszerzési információk “aggodalomra adnak okot”.

Az amerikai közszolgálati televízió (PBS) röviddel Sullivan tájékoztatója előtt azt közölte, hogy nyugati tisztviselőktől származó információk szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntött: megtámadja Ukrajnát, és ezt a döntést közölték az orosz katonai vezetőkkel is. Sullivan tagadta az erre vonatkozó információkat, és azt mondta: az Egyesült Államok kormánya továbbra sem gondolja, hogy Putyin meghozta volna a végleges döntést.

A nemzetbiztonsági tanácsadó azt is bejelentette, hogy Joe Biden amerikai elnök telefonon fog beszélni Putyinnal, de péntek délutánig a tárgyalás pontos időpontját nem jelölték ki.

A Biden-adminisztráció illetékesei hetek óta kongatják a vészharangot egy esetleges Ukrajna elleni orosz invázióval kapcsolatban, miután Moszkva jelentős mennyiségű katonát és hadi felszerelést vonultatott fel a két ország határán. Az amerikai kormány több tagja is ígéretet tett arra, hogy súlyos gazdasági szankciókat vetnek ki Oroszországra, ha megtámadja Ukrajnát.

Sullivan – csakúgy, mint korábban Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Biden elnök – felhívta az Ukrajnában élő amerikaiak figyelmét, hogy hagyják el az országot. A nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy Bidennek nem áll szándékában amerikai csapatokat küldeni Ukrajnába, hogy egy mentőakció keretében segítsék a még az országban tartózkodó amerikaiak távozását.

“Ha valaki marad, az kockázatot vállal, és nincs garancia arra, hogy lesz később lehetőség a távozásra” – fogalmazott.

Sullivan szerint egy orosz támadás valószínűleg légi bombázásokkal és rakétacsapásokkal kezdődne, amelyek során civilek is életüket veszítenék. A szakember szerint “reális a lehetősége annak, hogy (az orosz katonai akció során) jelentős mennyiségű területet foglalnának el Ukrajnában”, beleértve akár a fővárost, Kijevet is.

A norvég hírszerzés szerint minden kész az orosz hadművelethez

Hadműveleti szempontból minden kész egy nagyszabású orosz hadművelethez Ukrajnában – vélte pénteken a norvég katonai hírszerzés vezetője, aki szerint a döntés már csak a Kremltől függ.

Az oroszoknak „mindenük megvan, amire szükségük van, kezdve egy kisebb kelet-ukrajnai inváziótól Ukrajna-szerte végrehajtandó kisebb támadásokon át egy teljes ukrajnai invázióig, esetlegesen egész Ukrajna, illetve az ország bizonyos részeinek elfoglalásáig” – jelentette ki Nils Adreas Stensones altengernagy.

„Most már elsősorban (Vlagyimir) Putyin elnök dönti el, hogy megtegye-e vagy sem” – tette hozzá.
Az altengernagy a NATO-tagállam skandináv országgal kapcsolatos kockázatoknak a norvég biztonsági szolgálatok által tartott éves értékelésén beszélt erről.

Stensone szerint több mint 150 ezer orosz katonát vonultatták fel Ukrajna határai mentén, Oroszország legfejlettebb fegyvereivel és minden szükséges logisztikával.

„Nagyon nehéz megmondani, hogy valószínű vagy valószínűtlen (egy offenzíva), mert kizárólag az orosz elnöktől függ a döntés” – hangsúlyozta a hírszerzési vezető.

A norvég külügyminisztérium pénteken „a súlyos és kiszámíthatatlan helyzet miatt felszólította Ukrajnában tartózkodó állampolgárait, hogy haladéktalanul hagyják el az országot.

Közleményében a tárca arra is kérte a norvégokat, hogy kerüljenek minden utazást, illetve tartózkodást Oroszországban az ukrán határtól 250 kilométernyire, és Minszk kivételével ne utazzanak Fehéroroszországba sem.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. február 12., 23:01
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ki látott fényképeket a 100 ezer orosz katonáról? Én tudok vakit aki a múlt héten volt az orosz ukrán határ közelében, a krim. Felsziget közelében és se tankot se katonát nem látott. Ok, nagy a határvonal, de bárki ki és be jöhet oroszországból, de fényképeket nem igazan találni a neten csak műhold felvételeket. Reális ez az egész cirkusz vagy csak kitalálta valaki és most meglovagolja aki csak teheti?

  • User
   Dátum: 2022. február 14., 9:40
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Azért mert az ismerőse nem látott gyakorlatozó katonákat, attól még ott lehetnek a közelben. Addig piszkáltak az alvó medvét, mig felébredt. Az oroszok elég következetesek voltak a kereseiket illetően, de a NATO, Ukrajna, EU fütyült ra, csak szankciókat osztogattak, amitől Oroszorszag méginkább megerősödött. Most hisztériáznak, hogy az oroszok támadni fognak. Nem fognak támadni, Putyinnak több esze van ennél, de megmutatja a karmait.

   • User
    Dátum: 2022. február 14., 11:08
    ÉRTÉKELÉS: -7

    Az oroszok egész következetesek abban, hogy más országok döntéseibe beleszóljanak. Moldova, Grúzia, Örményország, Ukrajna, Belarusz (mielőtt belekötnél https://hungary.mfa.gov.by/hu/), Kazahsztán, miközben rendszeresen megsértik más országok légtereit. Mégis milyen követelés az, hogy megmondod egy országnak, hogy ő mit tehet, különben letámadlak?

    • User
     Dátum: 2022. február 14., 18:49
     ÉRTÉKELÉS: 8

     Az USA es EU nem ugyanezt teszi? De nem csak megmondjak, hogy Oroszorszag mit tehet, hanem meg szankciokkal is sujtjak, es a Nato korbekeriti. Ukrajnat annak ellenere hitegettek Nato tagsaggal, hogy tudtak, Oroszorszag nem fogja engedni, hogy azza valjon. Az ukranok a Holomodor ota az oroszok ellensegei, ha Nato tagga valnak, azonnal katonai osszetuzesbe kerulnek veluk. Akkor majd a Nato es Oroszorszag tenyleg haboruzni fog egymas ellen. Majd mi, europaiak tapsikolhatunk oromunkben a bunkerekben, mig az amerikaiak 10.000 km tavolsagbol popcorn ragcsalasa kozben vegignezik a legujabb amerikai haborut a hiradobol.