Felhívás!

Együttes erővel mentenék meg az Amazonas esőerdőit Európa országai

Együttes erővel mentenék meg az Amazonas esőerdőit Európa országai Külföld

Európai országok bírálták az amazonasi erdőirtást a brazil kormánynak küldött levelükben, és lehetséges gazdasági következményekre tettek utalást abban az esetben, ha Brazília nem változtat a jelenlegi tendencián.

Az erdőirtás „ijesztő mértékben nőtt” – áll a más országok mellett Belgium, Nagy-Britannia, Dánia, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia és Norvégia által aláírt levélben, amelyhez hozzájutott a dpa német hírügynökség. Az aláírók mélységes aggodalmukat fejezték ki az erdőirtásnak a globális éghajlatra, valamint az esőerdő biológiai sokféleségére és az ott élő bennszülött lakosság élőhelyeire gyakorolt hatásával kapcsolatban.

A Hamilton Mourao brazil alelnöknek elküldött levél szerint a jelenlegi amazonasi tendencia ’egyre nehezebbé teszi’ a multinacionális vállalatok számára, hogy teljesíteni tudják környezetvédelmi célkitűzéseiket, ami ahhoz vezethet, hogy kénytelenek lesznek máshol befektetni – olvasható a levélben.

Az EU és a Brazíliát is tagjai között tudó Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) közötti, egyelőre aláírásra váró szabadkereskedelmi egyezmény mindazonáltal nem kerül szóba a levélben. Angela Merkel német kancellár viszont a legutóbbi alkalmakkor kétkedésének adott hangot a megállapodást illetően az erdőirtás miatt.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.