Felhívás!

Egymillióval több gazdag ember él Kínában, mint Amerikában

Egymillióval több gazdag ember él Kínában, mint Amerikában Külföld

A valóságban még többen lehetnek. A Credit Suisse a világ legvagyonosabb 10 százalékáról készített mérleget. Ebben megállapítják: Kína immár felzárkózó országból kiépült piacgazdasággá vált, ez eredményezte a váltást az első helyen.

Gazdaságtörténeti fordulatról számolt be a Crédit Suisse, amely a globális gazdaság legvagyonosabb polgárait vizsgálta meg. Most először szorult az Egyesült Államok a második helyre Kína mögött: 100 millió kínaival szemben csak 99 millió amerikai ütötte meg a svájci bank mércéjét. 

A kínaiak hosszú menetelése a gazdagság felé 1978-ban kezdődött meg, amikor Teng Hsziao-ping bejelentette a reformok megkezdését. Bár a világ két legnagyobb hatalma között kereskedelmi háború dúl jelenleg, de ez nem látszik az egyéni gazdagodás statisztikáin – hangsúlyozta a svájci bank kutatásvezetője.

A Crédit Suisse-nél 109 ezer dollár az álomhatár, ekkora vagyonnal kell rendelkeznie annak, aki be akar kerülni a gazdagok közé. Ez a világ lakosságának a 10 százaléka. A dollármilliomosok között továbbra is az Egyesült Államok vezet, a 40 százalékuk az Egyesült Államokban él. Tavaly a számuk 675 ezerrel növekedett, és elérte a 18,6 milliót.

Ezen a téren a kínaiak még nagyon le vannak maradva hiszen náluk az 1,4 milliárdos népességből “mindössze” 4,4 millió számít dollár milliomosnak. Ezek persze a hivatalos adatok: a valóságban sokkal több a szupergazdag Kínában, de a korrupcióellenes kampány miatt rejtegetik a vagyonukat. Így leginkább akkor hallunk erről, amikor valaki lebukuk. A legfelső vezetés egy nyugdíjas tagját például amiatt csukták le, mert több mint 92 milliárd jüant (542 millilárd forint) találtak nála.

Ami a világ többi részét illeti, a briteknél például csökkent a dollármilliomosok száma – 27 ezerrel vannak kevesebben, mint tavaly, a számuk 2,46 millió. A csökkenés elsősorban a Brexitnek tudható be. Nagy-Britannia leggazdagabb embere, Sir James Ratcliff például Monacóba költözött, mert így akarja kivédeni azt a hatást, melyet a Brexit jelenthet a szigetország gazdaságára – és a saját vagyonára. Mindezzel együtt Nagy-Britannia megtartotta negyedik helyét a szupergazdagok között míg a bronzérmes változatlanul Japán.

Az egész világon 1,1 millió ember csatlakozott a dollármilliomosok exkluzív klubjához. Számuk 46,8 millió, ők együtt birtokolják a gazdagság 44 százalékát. Ez valamivel több mint 158 ezer milliárd dollárt jelent.

A gazdagok egyre gazdagabbak lesznek

Legalábbis erre számít a Crédit Suisse. A tavalyi évhez képest 2,6%-kal gyarapodott a vagyonuk, és ez a növekedés fel is gyorsulhat. Sokan tartanak ugyan egy globális pénzügyi válságtól ebben az időszakban, de a svájci bank szerint ez a gazdagokat kevésbé érinti: az ő vagyonuk tovább növekszik.

A nagy pénzügyi válság óriási változásokat hozott, mert Kína vált a globális gazdaság meghatározó elemévé a gazdagság növelése terén – hangsúlyozza a Credit Suisse jelentése, amely megállapítja: az amerikaiaknak sem kell panaszkodniuk, hiszen 11 éve folyamatos a gyarapodás – legalábbis a gazdagok szintjén. De nem minden nemzedék járt jól: míg a baby boom generáció folyamatosan tudta növelni a vagyonát, addig azok, akik 1980 és 1999 között születtek, arra számíthatnak, hogy kevésbé lesznek gazdagok, mint a szüleik – állapítja meg a Credit Suisse éves jelentése.

(hvg)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.