Felhívás!

Negatívan véleményezték a bírák és ügyészek bűntetteit kivizsgáló ügyészség megszüntetését

Negatívan véleményezték a bírák és ügyészek bűntetteit kivizsgáló ügyészség megszüntetését Románia

A képviselőház jogi bizottsága kedden negatívan véleményezte a bírák és ügyészek bűntetteit kivizsgáló ügyészség (SIIJ) megszüntetéséről szóló jogszabályjavaslatot, amelyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kezdeményezett.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) 12 képviselője a javaslat elutasítása mellett szavazott, míg az USR és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 10 képviselője az elfogadás mellett voksolt.

A tervezet vitáján Stelian Ion USR-s képviselő rámutatott, a javaslat összhangban van a Velencei Bizottság és az Európa Tanács keretében működő korrupcióellenes államcsoport (GRECO) javaslataival, és nagy hiba továbbra is fenntartani ezt az ügyészi osztályt.

“Az osztályt fel kell számolni, nem csinál mást, csak akadályozza a DNA munkáját. (…) Olyan az osztály, mint állam az államban. Ha valaki az ügyészek közül elkövet egy bűntettet, csak a kollégák dönthetik el, hogy el lehet-e indítani a bűnvádi eljárást ellene (…) Csak nyűg ez az osztály, meg kell szüntetni” – mondta Stelian Ion.

Florin Iordache PSD-s képviselő azon a véleményen volt, hogy az osztályt meg kell tartani.

“Ezt az ügyosztályt meg kell tartani. A fiókokban tartott kivizsgálási dossziékkal nyomást gyakoroltak bírákra és az ügyészekre. (…) Vissza akarunk térni oda, hogy a DNA-nyomást gyakorol az igazságszolgáltatási rendszerre? A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) választja ki az osztály tagjait az ügyészek közül. Remélem, az új igazságügyi miniszter bölcsebb lesz és meg fogja tartani az osztályt. A PSD-s miniszter sajnos nem támogatta ezt” – mondta Iordache.

Ioan Cupşa liberális képviselő pedig kifejtette, hogy a jövendőbeli liberális igazságügyi miniszter az illető osztály felszámolását fogja támogatni, hozzátéve, “úgy tűnik, hogy ez az osztály megfélemlítési módszereket is kifejlesztett az ügyészekkel és bírákkal szemben”.

A szakbizottság elküldte véleményezését a képviselőház plénumának.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.