Felhívás!

Bekapcsolták a régi tévét, az egész faluban elment az internet – 18 hónapon át

Bekapcsolták a régi tévét, az egész faluban elment az internet – 18 hónapon át Külföld

Több mint másfél éven át tartó különös jelenség okát sikerült megfejteni helyi internetszolgáltatónak a walesi Aberhosan nevű faluban: a helyiek másfél éven át minden reggel 7 órakor azt tapasztalták, hogy megszakad az internetkapcsolat.

A jelenség nemcsak az előfizetőket, az Openreach helyi szolgáltatót is zavarta. Főleg mert a probléma még azután is fennállt, hogy a vállalat szerelői újra cserélték a kábeleket – írja a BBC.

A következő ötletük egy spektrumanalizátor volt, a szakemberek a készülékkel járták a falut, hogy megtalálják az elektromos zajt, ami esetlegesen a problémát okozhatja. Sikerült is beazonosítaniuk a hiba forrását: az egyik helyi lakos régi tévéje okozza a bajt. Amikor az illető bekapcsolta a készülékét, az olyan jelet sugárzott, ami megzavarta az internetszolgáltatást és elérhetetlenné vált a faluban a net – de az összefüggést senki nem sejtette.

A televízió olyan magas frekvenciájú jelet sugárzott, ami elektromos interferenciát okozott más készülékekben.

A tulajdonos kikapcsolta a készülékét, és megígérte, soha többé nem kapcsolja vissza. A szolgáltatás azóta zavartalanul működik a faluban.

Suzanne Rutherford, az Openreach főmérnökének elmondása szerint kisebb-nagyobb mértékben minden elektromos készülék – a lámpáktól a mikrohullámú sütőig bezárólag – zavarja a jelet, ezért fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljunk, ahol a szabványoknak megfelelő eszközöket árulnak.

A nyitókép illusztráció.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások