Felhívás!

Az Európai Parlament elítélte a békés tüntetőkkel szembeni aránytalan erőszak alkalmazását

Az Európai Parlament elítélte a békés tüntetőkkel szembeni aránytalan erőszak alkalmazását Külföld

A békés tüntetőkkel szembeni aránytalan erőszak alkalmazását és a tiltakozók által elkövetett esetleges bűncselekményeket is elítélte csütörtökön az Európai Parlament.

A strasbourgi plenáris ülésen nagy többséggel megszavazott állásfoglalásban elítélték, hogy több uniós tagállamban is korlátozzák a gyülekezési szabadságot, s az állami hatóságok erőszakos, aránytalan módon avatkoznak be a demonstrációk alkalmával.

A képviselők átlátható, független és hatékony vizsgálatot követeltek az aránytalan beavatkozások esetében, illetve hangsúlyozták, hogy a rendvédelmi szerveknek mindig elszámoltathatóaknak kell lenniük.

“A békés tüntetők elleni erőszak soha nem lehet megoldás a vitában vagy a politikában” – írták, miközben elismerték, hogy a rendőrség egyes tiltakozók ellenséges magatartása és a nagyfokú munkaterhelés miatt nehéz körülmények között végzi a munkáját.

Az Európai Parlament emellett elítélte az erőszakos, militáns tüntetők által egyének vagy tulajdon kárára elkövetett bűncselekményeket, mondván, az efféle akciók sértik a békés demonstrációk legitimitását.

Hangsúlyozták: a tüntetéseken a fellépő rendvédelmi erők, rendőrök és katonák biztonságát is biztosítani kell.

Elítélték végül az újságírók elleni támadásokat is, leszögezve, hogy a riportereknek rendkívül fontos szerepük van az aránytalan erőszakról való tájékoztatásban.

Noha az állásfoglalásban egyetlen országot sem neveztek meg, a legnagyobb vita jelenleg Franciaországban zajlik a sárgamellényes tüntetőkkel szembeni, esetenként kemény rendőri fellépés jogosságáról.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. február 15., 8:18
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Ki veszi már komolyan az európai parlamentet,bizottságot,ensz,soros civil szervezeteket ? Főleg ami zajlik ma a világban a szoros közremüködésükkel ? Hitelüket vesztett szervezetek,mondjuk ki az igaz szót !