Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az EU új szabványokat javasol a járművek szennyezőanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében

Az EU új szabványokat javasol a járművek szennyezőanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében Külföld

Az Európai Bizottság csütörtökön javaslatot terjesztett elő az EU-ban értékesített új gépjárművek légszennyezésének csökkentésére, a levegőminőség javításnak érdekében.

A javaslat értelmében, az Euro 7 kibocsátási előírások az összes gépjárműre vonatkozó kibocsátási határértékeket egységes szabályrendszerbe foglalják. Az új szabályok üzemanyag- és technológiasemlegesek, azaz ugyanazokat a határértékeket írják elő, függetlenül attól, hogy a jármű benzint, dízelt, elektromos meghajtást vagy alternatív üzemanyagokat használ.

Az Euro 7 előírások lesznek az első olyan kibocsátási szabványok világszerte, amelyek túlmutatnak a kipufogócsövekből származó kibocsátások szabályozásán, és további határértékeket állapítanak meg a fékekből származó részecske illetve a gumiabroncsokból származó mikroműanyag-kibocsátásra. A javaslat biztosítaná továbbá, hogy az új autók hosszabb ideig maradjanak „tiszták” tehát kevésbé légszennyezők, minden járműnek az eddiginél hosszabb ideig kell majd megfelelnie a szabályoknak: a személygépkocsik és kisteherautók megfelelőségét addig fogják ellenőrizni, amíg ezek a járművek el nem érik a 200 ezer kilométert és a 10 éves kort.

Az Európai Bizottság szerint az új szabványok alkalmazása várhatóan a személygépkocsik esetében 35, a buszok és tehergépkocsik esetében pedig 56 százalékkal csökkentik majd a károsanyag-kibocsátást.

A javaslatot testület az Európai Parlament és az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács elé terjeszti elfogadásra. Amennyiben a két uniós testület ezt jóváhagyta az új szabványok 2025-ben lépnek hatályba.

forrás: MTI

fotó: pixabay.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 12., 12:43
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Minthogy az EU atyák a gyakorlatias hasznos ismeretekenek nem éppen eszmei tulajdonosai, nekem több kételyem, mint bizalmam van a kapkodó intézkedéseiket illetően.

 • User
  Dátum: 2022. november 14., 14:11
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Javaslom, hogy építsenek világszerte hatalmas levegőszűrő állomásokat, amelyek naponta többmillió köbméter levegőt szűrnének át, megtisztítva ilyenképpen a szmogtól és egyéb szennyeződéstől a beszívott levegőt, s tisztán adnák vissza az atmoszférának! Másképpen, a sok okoskodással tönkre teszik az autógyártó ipart, ellehetetlenítik az áruszállítást stb. Öt évesnél idősebb személyautót( de egyéb féle autót sem) ne szabadjon behozni Romániába!

  • User
   Dátum: 2022. november 14., 17:40
   ÉRTÉKELÉS: -2

   Atyaég. Ez pont olyan, mint a betegségekhez való itteni hozzáállás. Megelőzés az mi? Nem érdekel, majd a kórház és az orvosok megoldják. Vagy sem. Vagy ha igen, az már sokkal nagyobb kínlódás és akár sokkal több pénzbe kerül is. Aztán meg sírunk, hogy milyen szar az egészségügy. Na, a maga javaslata is pont ez. Hadd szennyezünk tovább. De közben betegedünk, sírunk, hogy nincs parkolóhely, de az autó, na az kell. Főleg legyen jól füstölő dízel, mert az keveset fogyaszt.

  • User
   Dátum: 2022. november 14., 23:33
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Tisztelt uram! Méltóztatott-e utánaszámolni, hogy mennyi energia kell kb. 5.000.000.000.000.000 tonna levegő átszűréséhez? Ez hozzávetőlegesen 4.166.000.000.000.000.000 köbméter. Ha óránként át tudnánk szűrni, mondjuk, 100.000.000 köbméter levegőt, akkor szűk 5.000.000 esztendőcske alatt már kész is lennénk a teljes légkör átszűrésével.