Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Új román-ukrán határátkelőt nyitott meg a két ország miniszterelnöke

Új román-ukrán határátkelőt nyitott meg a két ország miniszterelnöke Románia

Új román-ukrán határátkelőt nyitott meg csütörtökön Nicolae Ciucă román és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök, akik a két ország közötti szolidaritás jeleként értékelték az eseményt.

Nicolae Ciucă beszédében hangsúlyozta, hogy szolidaritásra és egységre van szükség ezekben a tragikus pillanatokban, amelyek Ukrajnát sújtják, utalva az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborúra. Hozzátette: az új határátkelőhely hozzájárul ahhoz, hogy a két ország között könnyebb legyen az átjárhatóság mind a személy-, mind az áruforgalom számára.     

A román kormányfő arra emlékeztetett, hogy Románia a háború kezdete óta kiáll Ukrajna mellett és megtesz minden tőle telhetőt, hogy enyhítsen az ukrán lakosság szenvedésein. Közölte, hogy Romániába 2,7 millió ukrán állampolgár érkezett a háború kezdete óta, akiknek ellátást biztosítottak, és felidézte, hogy Bukarestnek létfontosságú szerepe volt az ukrán gabona exportjának elősegítésében is.

Hozzáfűzte, hogy ukrán kollégájával csütörtöki megbeszélésükön az Ukrajnában élő román nemzeti kisebbség helyzetéről is tárgyalni fog, akik szavai szerint bizonyították, hogy hűséges és lojális állampolgárai Ukrajnának.     

A Vicovu de Sus-Krasznoilszk az első olyan állandó jelleggel működő határátkelőhely, amely az orosz-ukrán háború kezdete óta Ukrajna és egy európai uniós tagállam között nyílt – közölte szerdán a román kormány, amely aznapi ülésén fogadta el a megnyitáshoz szükséges jogszabályt.

forrás: MTI

fotó: gov.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük